Przepisy

Pyszna pasta z awokado i bazylią: Prosty przepis na obiadowy hit!

Autor Krzysztof Szulc
Krzysztof Szulc04.03.20245 min.
Pyszna pasta z awokado i bazylią: Prosty przepis na obiadowy hit!

Pasta z awokado i bazylią to prosty w przygotowaniu, a zarazem wyśmienity pomysł na smaczną przekąskę lub danie obiadowe. Wystarczy kilka składników, w tym dojrzałe awokado, świeża bazylia, oliwa z oliwek oraz ulubione przyprawy, aby w kilkanaście minut przygotować pyszną pastę. Po zmiksowaniu, rozsmarowaniu na pieczywie i skropieniu oliwą, otrzymasz smaczną kanapkę lub przystawkę. Zaskocz domowników i gości tym prostyw wykonaniu, ale wyjątkowo aromatycznym daniem. Przepis na pastę z awokado i bazylią to strzał w dziesiątkę!

Składniki potrzebne do przygotowania pasty z awokado i bazylią

Do przygotowania pastы z awokado i bazylią będziemy potrzebować kilku prostych składników. Są to:

  • dojrzałe awokado
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • woda
  • takini (pasta z ziaren sezamu)
  • sól
  • kminek
  • przyprawa pul biber
  • sok z cytryny
  • pieczywo do posmarowania pastą

Jak widać, do przygotowania tej wegańskiej pasty nie są potrzebne żadne wymyślne ani trudno dostępne produkty. Z pewnością znajdziemy je w swojej kuchni lub w najbliższym sklepie.

Gdzie kupić składniki

Awokado, bazylię, czosnek czy cytryny znajdziemy w każdym dobrze zaopatrzonym warzywniaku lub supermarkecie. Oliwę z oliwek, przyprawy oraz pieczywo również nietrudno dostać. Jedynie takini, czyli pastę z ziaren sezamu, możemy nabyć w sklepach z żywnością bliskowschodnią lub np. w drogerii DM.

Przygotowanie i zmiksowanie pasty z awokado

Przygotowanie pastы z awokado jest bardzo proste i zajmuje kilka minut. Najpierw opłukujemy ciecierzycę i odcedzamy ją. Awokado kroimy na mniejsze kawałki do naczynia blendera. Dodajemy posiekaną bazylię, czosnek, wlewamy wodę i miksujemy.

Następnie wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy takini, sól, kminek, przyprawę pul biber oraz sok z połowy cytryny. Całość ponownie miksujemy, aż masa stanie się jednolita i gładka. Otrzymana w ten sposób pasta z awokado i bazylią jest gotowa do dalszego wykorzystania.

Porady dotyczące miksowania

Aby pasta miała odpowiednią konsystencję, należy stopniowo dodawać wodę i oliwę, miksując składniki. Nie wolno przesadzić z ilością płynów, w przeciwnym razie pasta będzie za rzadka. Na początku lepiej dodać płynów w mniejszej ilości, a później w razie potrzeby je uzupełnić.

Czytaj więcej:Smalec z fasoli: przepis na kiełbasą, cebulką i jabłkiem

Sposoby podania pasty z awokado

Pastę z awokado i bazylią można podawać na wiele smacznych sposobów. Nasz wegański przepis zaleca rozsmarowanie jej na pieczywie, które skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ulubionymi przyprawami np. pieprzem, sezamem czy oregano.

Tak przygotowana pasta stanowić może bazę do pysznych i sycących kanapek, tartynek lub przystawek. Świetnie sprawdzi się również jako dip do warzyw lub chipsów. Możliwości wykorzystania tego wyśmienitego specjału jest naprawdę wiele.

Sposób podania Opis
Kanapki Pasta rozsmarowana na pieczywie, ew. z dodatkami (szynka wege, pomidor, rukola itd.)
Tarta Jako podstawa tarty warzywnej lub z serem
Dip Do maczania warzyw, chipsów, pieczywa

Pasta z awokado smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego może stanowić bazę zarówno dla dań obiadowych, jak i przekąsek czy zapiekanek.

Przechowywanie pasty z awokado i bazylią

Zdjęcie Pyszna pasta z awokado i bazylią: Prosty przepis na obiadowy hit!

Ze względu na to, że w wegańskim przepisie na pastę nie ma konserwantów ani substancji chemicznych przedłużających trwałość, należy ją odpowiednio przechowywać. Gotową pastę trzymamy w lodówce, w szczelnym pojemniku. W takich warunkach pasta powinna się utrzymać 1-2 dni.

Jeśli zależy nam, by dłużej zachowała świeżość, możemy zamrozić ją w małych porcjach. W zamrażarce pasta z awokado może zachować dobrą jakość nawet do 2 tygodni.

Pyszna pasta z awokado i bazylią to świetny sposób na szybką i smaczną przekąskę lub dodatek do dań. Gorąco polecamy wypróbowanie tego aromatycznego specjału!

Pyszna pasta jako bazа dо dań obiadowych

Przepis na pastę z awokado może posłużyć także do przygotowania smacznych i zdrowszych wersji tradycyjnych dań obiadowych. Zamiast majonezu lub śmietany świetnie sprawdzi się wegańska pasta z awokado.

Możemy przygotować z jej pomocą sałatki warzywne, jarskie lub makaronowe, wyśmienite zapiekanki warzywne, wege-wolowe nogi czy nawet vege burgery. Pasta doskonale komponuje się zarówno z warzywami, jak i zbożami czy roślinami strączkowymi.

Przykładowe dania z pastą z awokado

Oto kilka pomysłów na wykorzystanie pasty z awokado i bazylii jako bazу lub dodatku do dań obiadowych:

  • sałatka jarzynowa z makaronem i pastą z awokado
  • wege-wolowe nogi zapiekane z pastą
  • burgery warzywne lub z soczewicy z sosem z awokado
  • kotlety z ciecierzycy lub fasolki podane z pastą
  • kasza lub ryż z warzywami i sosem z awokado

Jak widać zastosowań jest mnóstwo, wystarczy tylko puścić wodze fantazji! Smacznego!

Podsumowanie

Przedstawiony w artykule przepis na pastę z awokado i bazylią to propozycja na smaczną i sycącą przekąskę lub dodatek do dań obiadowych. Do przygotowania tej wegańskiej pasty wystarczy kilka prostych składników, które miksujemy na jednolitą masę. Gotową pastę podajemy posmarowaną na pieczywie lub wykorzystujemy do różnych dań. Jest ona zdrowa i wyjątkowo aromatyczna. Gorąco zachęcamy do spróbowania tego pomysłu na smaczny obiad lub przystawkę.

Mamy nadzieję, że przepis na pastę z awokado i bazylią przypadnie Państwu do gustu. Jeśli szukają Państwo ciekawych inspiracji kulinarnych, zachęcamy do przeczytania tego artykułu i wypróbowania w nim zawartych sugestii. Smacznego!

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Odkryj Kocobędz Czechy i fascynujący Archeopark - Twoja podróż w czasie zaczyna się tutaj!
  2. Odkryj szybkie ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - smakołyk dla każdego!
  3. "Odwiedź stadninę w Ochabach - Zwiedzanie z dinozaurami czeka na Ciebie!"
  4. Babka biało-czarna - przepis na gotowanie w szybkowarze
  5. Delikatne filety z pstrąga tęczowego z patelni: przepis na smaczny obiad
Autor Krzysztof Szulc
Krzysztof Szulc

Jestem szefową kuchni z 10-letnim doświadczeniem w prowadzeniu restauracji. Na blogu dzielę się zamiłowaniem do gotowania, publikując sprawdzone przepisy na oryginalne dania kuchni polskiej i światowej. Poruszam zagadnienia organizacji pracy w gastronomii, doboru składników, dekorowania potraw.

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły