Przepisy

Murzynek z ajerkoniakiem: przepis na pyszne ciasto czekoladowe

Autor Krzysztof Szulc
Krzysztof Szulc14.02.20243 min.
Murzynek z ajerkoniakiem: przepis na pyszne ciasto czekoladowe

Murzynek z ajerkoniakiem to pyszne, czekoladowe ciasto, które idealnie nadaje się na deser lub podwieczorek. Przygotowanie go jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy rozpuścić masło z cukrem, wodą i kakao, oddzielić białka od żółtek, dodać żółtka i pozostałe składniki, wymieszać i upiec ciasto. Po ostygnięciu można je udekorować według własnego uznania. Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Składniki na murzynek z ajerkoniakiem

Aby przygotować pyszny murzynek z ajerkoniakiem, będziemy potrzebować następujących składników:

  • masło
  • cukier
  • kakao
  • jaja - białka i żółtka osobno
  • mąka
  • proszek do pieczenia
  • ajerkoniak

Oprócz tego przydadzą się także forma do pieczenia keksów, bułka tarta do wysmarowania formy oraz składniki do dekoracji - według uznania i pomysłowości.

Przygotowanie ciasta na murzynka z ajerkoniakiem

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie. Najpierw rozpuszczamy masło z cukrem, wodą i kakao. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Do przestudzonej masy z masła i cukru dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy. W tym momencie dodajemy również ajerkoniak i ponownie miksujemy.

Kolejny krok, to ubicie białek na sztywną pianę, którą delikatnie mieszamy z przygotowaną masą. Dzięki temu ciasto będzie pulchne i pyszne.

Przygotowanie formy

Formę do pieczenia keksów smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy bułką tartą. Zabezpieczy nas to przed przywieraniem ciasta do formy.

Czytaj więcej: Sałatka makaronowa z kiełbasą i ogórkami kiszonymi - przepis krok po kroku

Pieczenie ciasta murzynek z ajerkoniakiem

Przygotowane wcześniej ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 50 minut. W trakcie pieczenia ciasto powinno ładnie wyrosnąć i zarumienić się na brązowo.

Ważne jest, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ może to spowodować opadnięcie ciasta.

Studzenie upieczonego ciasta murzynek

Murzynek z ajerkoniakiem: przepis na pyszne ciasto czekoladowe

Po upieczeniu, forma z ciastem powinna odstać około 15 minut. Następnie wyjmujemy upieczone i aromatyczne ciasto z formy. Studzimy je na kratce do całkowitego ostygnięcia.

Dekorowanie upieczonego ciasta murzynek

Ostygnięte ciasto murzynek możemy udekorować na wiele różnych sposobów, dając upust naszej kreatywności i fantazji.

polewa czekoladowa orzechy
bita śmietana owoce
lukier bakalie

Możliwości jest naprawdę sporo. W dużej mierze zależy to od naszego gustu, kogo będziemy nim częstować i z jakiej okazji.

Podawanie gotowego ciasta murzynek z ajerkoniakiem

Udekorowany murzynek z ajerkoniakiem kroi się na porcje według uznania i podaje np. z filiżanką gorącej kawy lub herbaty. Jest to rewelacyjny deser lub dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty dla gości. Zachwyci też dzieci, które uwielbiają słodkie wypieki. Smacznego!

Podsumowanie

Przedstawiony w artykule przepis na murzynek z ajerkoniakiem to propozycja na wyśmienity i nieskomplikowany w przygotowaniu deser czy dodatek do kawy czy herbaty. Krok po kroku opisano jak przygotować pyszne ciasto czekoladowe z ajerkoniakiem, ubitej na sztywno bitej śmietany i aromatycznego kakao. Gotowy murzynek można udekorować według własnego uznania, na przykład polewą czekoladową, owocami czy bakaliami.

Z pewnością taki wypiek spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jest on łatwy w przygotowaniu, a jego smak zachwyca i na długo pozostaje w pamięci. Gorąco polecamy spróbować własnoręcznie upiec ten wyśmienity deser.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Odkryj Kocobędz Czechy i fascynujący Archeopark - Twoja podróż w czasie zaczyna się tutaj!
  2. Odkryj szybkie ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - smakołyk dla każdego!
  3. "Odwiedź stadninę w Ochabach - Zwiedzanie z dinozaurami czeka na Ciebie!"
  4. Zakręcone drożdżówki z makiem: przepis na pyszne pieczywo domowe
  5. Bigos z kiełbasą: przepis tradycyjny i prosty
Autor Krzysztof Szulc
Krzysztof Szulc

Jestem szefową kuchni z 10-letnim doświadczeniem w prowadzeniu restauracji. Na blogu dzielę się zamiłowaniem do gotowania, publikując sprawdzone przepisy na oryginalne dania kuchni polskiej i światowej. Poruszam zagadnienia organizacji pracy w gastronomii, doboru składników, dekorowania potraw.

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły