Frytki to ulubiona przekąska wielu osób - chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Niestety, te kupowane w sklepach i na stołówkach często bywają niezdrowe z powodu dużej ilości tłuszczu i konserwantów. Dlatego warto przygotować frytki w domu! Ten prosty przepis pokaże Ci, jak zrobić chrupiące frytki w frytkownicy beztłuszczowej przy użyciu tylko kilku składników. Krok po kroku dowiesz się, jak przygotować ziemniaki, odsączyć nadmiar skrobi, doprawić i usmażyć idealne domowe frytki. Gotowe danie zachwyci całą rodzinę!
Składniki na domowe frytki
Aby przygotować chrupiące domowe frytki, potrzebujemy tylko kilku prostych składników:
- ziemniaki (najlepiej odmiany typu bardzo)
- woda
- olej (np. rzepakowy, słonecznikowy)
- przyprawy wg uznania (np. sól, pieprz, zioła prowansalskie)
Warto wybrać świeże, twarde ziemniaki, które po usmażeniu będą chrupiące. Po obrażeniu ziemniaków, kroimy je wzdłuż na grubość ok. 1 cm.
Przygotowanie ziemniaków na frytki
Przed smażeniem ważne jest odpowiednie przygotowanie surowych ziemniaków. Muszą one pozbyć się nadmiaru skrobi, aby frytki były chrupiące. W tym celu ziemniaki po pokrojeniu na frytki należy:
- Dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Oprócz usunięcia skrobi, ważne jest też pozbycie się nadmiaru cukrów.
- namoczyć w misce z zimną wodą na ok. 30 minut.
Taki zabieg sprawi, że frytki staną się bardziej chrupiące i złociste podczas smażenia.
Moczenie i suszenie surowych frytek
Po namoczeniu frytek przez 30 minut, wyjmujemy je z wody i osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym.
Kolejnym krokiem jest suszenie surowych frytek. Wkładamy osuszone frytki do koszyka frytkownicy beztłuszczowej i suszymy przez 10 minut w temperaturze 80°C. Dzięki temu usuniemy nadmiar wody.
Suszenie frytek jest kluczowe! Inaczej będą one miękkie i zbyt jasne zamiast chrupiące i złociste.
Przyprawianie osuszonych frytek
Po wyjęciu suchych frytek z frytkownicy, przekładamy je do miski. Teraz nadszedł czas aby je przyprawić. Możemy użyć:
- soli
- pieprzu
- ziół prowansalskich
- suszonej papryki
- czosnku granulowanego
Przyprawy dodać według własnego uznania i upodobań. Ja lubię frytki lekko pikantne więc dodaję sporo papryki i czosnku.
Oprócz przypraw, frytki należy również skropić olejem. Ja stosuję olej rzepakowy lub oliwę z oliwek - ok. 1 łyżeczka oleju na każdego ziemniaka. Dzięki temu będą bardziej chrupiące.
Czytaj więcej: Smalec z fasoli: przepis na kiełbasą, cebulką i jabłkiem
Smażenie frytek w frytkownicy
Przygotowane i doprawione frytki wkładamy ponownie do koszyka frytkownicy beztłuszczowej. Ustawiamy temperaturę na 180°C i smażymy przez ok. 20 minut. W połowie czasu warto wyjąć koszyk i potrząsnąć frytkami aby równomiernie się usmażyły.
Po usmażeniu wyjmujemy koszyk z urządzenia. Jeśli chcemy, możemy jeszcze raz dosypać ulubionych przypraw. Teraz pozostało tylko podać!
Chrupiąca konsystencja domowych frytek
Co zrobić, aby frytki były chrupiące a nie miękkie? Kluczowe jest:
Moczenie surowych frytek przez 30 minut | Usuwa nadmiar skrobi |
Staranne osuszenie przed smażeniem | Usuwa wodę |
Skropienie olejem | Frytki są chrupiące i złociste |
Dzięki temu prostemu przepisowi z łatwością przygotujesz w domu pyszne, chrupiące frytki dla całej rodziny!
Podawanie i dekorowanie frytek
Na sam koniec pozostaje tylko odpowiednio udekorować i podać domowe frytki. Można je umieścić w półmiseczku, posypać z wierzchu ulubionymi ziołami albo tartym serem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno np. jako przekąska do piwa.
Mam nadzieję, że ten prosty przepis na chrupiące frytki przygotowane w frytkownicy beztłuszczowej Ci się przyda. Smacznego!
Podsumowanie
Przygotowanie chrupiących domowych frytek wcale nie jest trudne, zwłaszcza jeśli ma się pod ręką frytkownicę beztłuszczową. Wystarczy kilka prostych składników - ziemniaki, woda, olej i ulubione przyprawy. Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie surowych ziemniaków - staranne opłukanie, namoczenie i osuszenie przed smażeniem.
Przepis krok po kroku prowadzi przez proces przygotowania frytek. Dowiemy się, jak je zamoczyć, osuszyć, przyprawić i usmażyć w frytkownicy beztłuszczowej. Szczegółowo opisano, co zrobić, by frytki były idealnie chrupiące - miękkie w środku a złociste i chrupkie na zewnątrz. To prosty trik z olejem i kilkoma sztuczkami.
Artykuł z pewnością zainteresuje wszystkich amatorów chrupiących frytek, którzy chcą przyrządzić je w zdrowszy sposób w domu. Znajdą tu wiele cennych porad, jak uzyskać pożądaną konsystencję. Na pewno chętnie wypróbują ten przepis z frytkownicą beztłuszczową.
Jeśli chce się przygotować smaczne frytki, które zachwycą domowników, warto zapoznać się z tą prostą instrukcją krok po kroku. Przy odrobinie wprawy, chrupiące domowe frytki to pestka!