Pałeczki w ziołowej marynacie

Właśnie nadchodzi pora obiadowa, więc zapraszamy Was na pyszne danie drobiowe. Przed nami pałeczki w ziołowej marynacie, które za pewnie staną się hitem nie tylko pośród domowników ale i gości.

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  • świeży rozmaryn;
  • sól do smaku;
  • pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Do szklanej i żaroodpornej brytfanki wlewamy olej. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy łyżeczkę ziół prowansalskich oraz paprykę. Wszystko mieszamy. Następnie sypiemy troszkę pieprzu mielonego oraz nie dużą ilość soli – po płaskiej łyżeczce. Ponownie wszystko razem mieszamy.

Pałeczki (podudzia z kurczaka) – jak kto woli myjemy pod bieżącą wodą. Następnie obcieramy je z nadmiaru wody i podsuszamy. Podudzia możemy naciąć, ale nie jest to zabieg konieczny. Gotowe mięso wkładamy do brytfanki z ziołową marynatą i polewamy je z każdej strony. Na koniec całość posypujemy rozmarynem – nasz przyjechał prosto z Chorwacji.

Nim zaczniemy piec pałeczki w ziołowej marynacie, wstawiamy je do lodówki na przynajmniej godzinę.

Gdy mięso się nam przegryzie z marynatą nastawiamy piekarnik na 160 stopni oraz ogrzewanie góra – dół z wentylatorem. Pieczemy je przez około 1,20 godziny. Oczywiście możemy piec w wyższej temperaturze lecz jest większe prawdopodobieństwo, że zioła się nam zaczną palić, a tego chcemy uniknąć.

Dodatkowe rady:

Mocniejszy smak i zapach będziemy mieć wtedy, gdy pałeczki będą dłużej się marynowały niż godzina. Najlepiej zostawić je w marynacie na całą noc.

Chrupiąca skórka – pewnie! Wystarczy że po usmażeniu pałeczek nastawimy jeszcze opcję grillowania. Przynajmniej po 10 minut z każdej strony.

Pałeczki w ziołowej marynacie są doskonałym daniem na każdą okazję, a nie tylko na niedzielny obiad. Doskonale sprawdzą się podczas rodzinnych imprez.

Podudzia z kurczaka można podawać z każdą sałatką, ziemniakami, ryżem czy kaszą. Nasza propozycja to:

pałki w ziołowej marynacie z ryżem i sałatką koperkową:

Życzymy SMACZNEGO 🙂

Zapraszamy też do zapoznania się z naszymi innymi kulinarnymi przepisami do zakładki: PRZEPISY.

oraz

Zachęcamy do odwiedzenia blogów z bardzo ciekawymi przepisami (na pewno wpadnie Wam coś w oko):

0 0 vote
Article Rating
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
26 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
4 miesięcy temu

Widziałam zajawkę na FB do tego posta i byłam ciekawa w jakich ziołach robicie te nozki. Lubię prowansalskie bardzo. Więc next timer u mnie tez będzie kurczak po prowansalsku. Dzięki za podpowiedź 🙂

Słodko Słodka
4 miesięcy temu

Aromatyczne te pałeczki,coś czuje,że będę je robić w najbliższym czasie,zdecydowanie moje klimaty smakowe 😉

Morgana
Morgana
4 miesięcy temu

Kochana
Smaczny temat u Ciebie:)
Choć, to moje smaki, nadal na diecie jestem.
Domownikom dogadzam i połączenie drobiu z rozmarynem, jak najbardziej pasuje:)
Serdeczności zostawiam moc na kolejne miłe dni:):);)

jotka
4 miesięcy temu

Smakowicie, dawno pałeczek nie robiłam:-)

Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 miesięcy temu

Mega smakowicie wyglądają 😍

Krystyna 78
4 miesięcy temu

Mam taki przepis na pałeczki z miodem, też pycha. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

Kinga K
4 miesięcy temu

Nie jem pałeczek, ale ładnie wyglądają 🙂

Urszula
4 miesięcy temu

Ależ od razu zgłodniałam! Idę zjeść – ja mam gołąbki z grzybami:)
Pozdrawiam Was serdecznie:)))

Karolina90
4 miesięcy temu

Smakowicie wygląda. Będzie trzeba kiedyś wypróbować. Pozdrawiam

Monika
4 miesięcy temu

Jestem ciekawa smaku.

Minimili
4 miesięcy temu

Serio opcja grillowania daje chrupiącą skórkę? Dobrze wiedzieć, zawsze się z tym męczyłam, przestawiając mięso na samą górę, pod grzałkę;-)

Ismena
4 miesięcy temu

Witaj przedwiośniem za oknem
Tak…. Pogoda za oknem niezwykła, jak na tę porę roku.
A ja zachwycając się kwiatami w moim ogrodzie chyba spóźniłam się na to pyszne danie.
Pozdrawiam ciepło

Irena-Hooltayewpodróży
4 miesięcy temu

Smaczy przepis, lubię dodatek ziół.
Z mięs jadam kurczaki,wiec przepis wypróbuję.

26
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x