Właśnie nadchodzi pora obiadowa, więc zapraszamy Was na pyszne danie drobiowe. Przed nami pałeczki w ziołowej marynacie, które za pewnie staną się hitem nie tylko pośród domowników ale i gości.
Do szklanej i żaroodpornej brytfanki wlewamy olej. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy łyżeczkę ziół prowansalskich oraz paprykę. Wszystko mieszamy. Następnie sypiemy troszkę pieprzu mielonego oraz nie dużą ilość soli – po płaskiej łyżeczce. Ponownie wszystko razem mieszamy.
Pałeczki (podudzia z kurczaka) – jak kto woli myjemy pod bieżącą wodą. Następnie obcieramy je z nadmiaru wody i podsuszamy. Podudzia możemy naciąć, ale nie jest to zabieg konieczny. Gotowe mięso wkładamy do brytfanki z ziołową marynatą i polewamy je z każdej strony. Na koniec całość posypujemy rozmarynem – nasz przyjechał prosto z Chorwacji.
Nim zaczniemy piec pałeczki w ziołowej marynacie, wstawiamy je do lodówki na przynajmniej godzinę.
Gdy mięso się nam przegryzie z marynatą nastawiamy piekarnik na 160 stopni oraz ogrzewanie góra – dół z wentylatorem. Pieczemy je przez około 1,20 godziny. Oczywiście możemy piec w wyższej temperaturze lecz jest większe prawdopodobieństwo, że zioła się nam zaczną palić, a tego chcemy uniknąć.
Mocniejszy smak i zapach będziemy mieć wtedy, gdy pałeczki będą dłużej się marynowały niż godzina. Najlepiej zostawić je w marynacie na całą noc.
Chrupiąca skórka – pewnie! Wystarczy że po usmażeniu pałeczek nastawimy jeszcze opcję grillowania. Przynajmniej po 10 minut z każdej strony.
Pałeczki w ziołowej marynacie są doskonałym daniem na każdą okazję, a nie tylko na niedzielny obiad. Doskonale sprawdzą się podczas rodzinnych imprez.
Podudzia z kurczaka można podawać z każdą sałatką, ziemniakami, ryżem czy kaszą. Nasza propozycja to:
pałki w ziołowej marynacie z ryżem i sałatką koperkową:
Życzymy SMACZNEGO 🙂
Zapraszamy też do zapoznania się z naszymi innymi kulinarnymi przepisami do zakładki: PRZEPISY.
oraz
Zachęcamy do odwiedzenia blogów z bardzo ciekawymi przepisami (na pewno wpadnie Wam coś w oko):
Widziałam zajawkę na FB do tego posta i byłam ciekawa w jakich ziołach robicie te nozki. Lubię prowansalskie bardzo. Więc next timer u mnie tez będzie kurczak po prowansalsku. Dzięki za podpowiedź 🙂
Bardzo nas cieszy, że danie przypadło do gustu. Smacznego. 🙂
Aromatyczne te pałeczki,coś czuje,że będę je robić w najbliższym czasie,zdecydowanie moje klimaty smakowe 😉
Super! Polecamy i smacznego życzymy!
Kochana
Smaczny temat u Ciebie:)
Choć, to moje smaki, nadal na diecie jestem.
Domownikom dogadzam i połączenie drobiu z rozmarynem, jak najbardziej pasuje:)
Serdeczności zostawiam moc na kolejne miłe dni:):);)
Morgano dziękuję za wspaniały i ciepły komentarz. Zdrówka.
Smakowicie, dawno pałeczek nie robiłam:-)
Jotko, musisz nadrobić 🙂
Mega smakowicie wyglądają 😍
I smakowicie smakują 🙂
Mam taki przepis na pałeczki z miodem, też pycha. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
Krysiu, z miodem? Nie próbowaliśmy 🙂 Może podrzucisz przepis zza sztalug? 🙂
Nie jem pałeczek, ale ładnie wyglądają 🙂
Kingo ogólnie nie jesz mięsa czy akurat pałeczek ?
Ależ od razu zgłodniałam! Idę zjeść – ja mam gołąbki z grzybami:)
Pozdrawiam Was serdecznie:)))
Gołąbki z grzybami to też smaczne danie. Serdeczności. 🙂
Smakowicie wygląda. Będzie trzeba kiedyś wypróbować. Pozdrawiam
Karolinko polecamy 🙂 serdeczności.
Jestem ciekawa smaku.
Bardzo smaczne, spróbuj 🙂
Serio opcja grillowania daje chrupiącą skórkę? Dobrze wiedzieć, zawsze się z tym męczyłam, przestawiając mięso na samą górę, pod grzałkę;-)
Tak, używamy tą opcję na końcu 🙂 skórka jest wyśmienita.
Witaj przedwiośniem za oknem
Tak…. Pogoda za oknem niezwykła, jak na tę porę roku.
A ja zachwycając się kwiatami w moim ogrodzie chyba spóźniłam się na to pyszne danie.
Pozdrawiam ciepło
Ismenko, zawsze możemy powtórzyć 🙂
Smaczy przepis, lubię dodatek ziół.
Z mięs jadam kurczaki,wiec przepis wypróbuję.
Irenko, proszę bardzo. Smacznego i na zdrowie!
Kurczak to zawsze dobry pomysł na obiad i chyba nigdy się nie nudzi, bo można go przygotować na milion sposobów 🙂
Małgosiu, to prawda. Będziemy szperać i szukać nowych pomysłów na kurczaka. 🙂
Pychotka
Jedno z ulubionych moich dań – proste, szybkie i smaczne- to lubię!!!