Zapiekane ziemniaczki

Zapiekane ziemniaczki czasami goszczą na naszym stole z przeróżnymi dodatkami. Doskonale pasują do dań obiadowych ale i na przekąskę ciepłą dla większego (mniejszego też) grona gości. Może nie są tak pyszne i smakowite jak te z ogniska, lecz chrupiąca skórka potrafi wynagrodzić wszystko.

Sposób wykonania i przyrządzenia ziemniaków jest niezwykle szybki i banalny. Nie trzeba być wielkim kucharzem ani mastecheffem :D. Zawsze bardziej pracochłonne jest wykonanie pozostałej części, która będzie pasować do podpieczonych ziemniaczków.

Potrzebujemy

w zależności od osób, które zasiądą do stołu oraz ilości dodatków – kilka ziemniaków. Ziemniaki umyjemy pod bieżącą wodą, obierzemy i pokroimy na ćwiartki czy mniejsze kawałeczki. Możemy też pokroić ziemniaki w grube plastry – dowolność i pomysłowość – nieograniczona.

Pamiętać jednak musimy aby wielkości pokrojonych ziemniaków nie różniła się za bardzo.

Nim zaczniemy piec

ziemniaczki, musimy je ugotować. Nie zapomnijcie posolić wodę! W zależności od rodzaju i wielkości pokrojonych ziemniaków gotujemy je około 20 minut. Nie mogą się rozgotować.

Gdy ziemniaki się gotują

wykorzystuję ten czas i przygotowuję plac pieczeniowy 🙂 – cóż to za nazwa wyszła czyli:

  • nagrzewam piekarnik z funkcją wzmocnionego grilla na 180 stopni;
  • nakładam na plech / tackę z piekarnika papier do pieczenia;
  • przygotowuję olej oraz przyprawę z firmy PRYMAT – do ziemniaków i frytek.
  • dodatki obiadowe w postaci mięsa czy sałatek / ogórków.

Ugotowane ziemniaki

delikatnie wyjmujemy z wody i czekamy aż okapią z wody. Ziemniaki przekładamy i układamy na papierze do pieczenia, który wcześniej przygotowaliśmy. Małą łyżeczką polewamy każdy ziemniak olejem a następnie posypujemy wspomnianą przyprawą do ziemniaków oraz frytek z firmy Prymat. Wkładamy do piekarnika na środkową półkę i podpiekamy 5 – 10 minut.

Gotowe zapiekane ziemniaczki przekładamy na talerz. Podajemy z różnymi przygotowanymi przez nas mięsami, sałatkami.

Sposób podania

jest całkowicie dowolny. Nasza propozycja składa się z dwóch dodatków do zapiekanych ziemniaczków: kotleta schabowego oraz z małych ogóreczków konserwowych:

SMACZNEGO 🙂

Polecamy

kulinarne blogi, z przepisami równie smacznymi jak nasze zapiekane ziemniaczki (i nie tylko). Warto zaglądnąć do:

Nie zapomnijcie zaglądnąć też do naszej przepisowej zakładki, w której znajdziecie zróżnicowane przepisy na sałatki, obiady czy przekąski między innymi:

Paluszki serowe

Pałeczki w zimowej marynacie

Sałatka makaronowa

i wiele wiele innych …

Podziel się

16
Dodaj komentarz

avatar
15 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
IsmenaJaskółkaAsiaKingaKasia (Zufi.pl) Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Karolina90
Gość

Kocham zapiekane ziemniaki

Agnieszka Kaniuk
Gość

Bardzo lubią ziemniaczki podane w ten sposób i często goszczą u mnie na obiadek. 😊

Urszula
Gość

Mieszkam w Wielkopolsce, więc muszę je lubić ☻☻☻

Łucja-Maria
Gość

Dość często przyrządzam w ten sposób ziemniaki. Bardzo lubimy.
Pozdrawiam:)

Kasia
Gość

Jako fanka ziemniaków, aż się pośliniłam na widok waszych pieczonych ziemniaczków. Swoją drogą fajnie poznawać inne “gwary” w Łodzi nawet nie wiemy co to jest plecha 🙂

Mała N.
Gość

Plech, po czesku to blacha, u nas też się tak mówi. Choć za ziemniakami nie przepadam czasem robię pieczone ziemniaki.

Słodko Słodka
Gość

Nasze ulubione,uwielbiamy pod każdą postacią 🙂

Irena-Hooltayewpodróży
Gość

Prosto zrobione i fajnie podane.
Lubię ziemniaczki w tej postaci.
Zawsze smakują wybornie, używam tylko bardzo mało soli.

Iwona Zmyslona
Gość
Iwona Zmyslona

Ziemniaków nie lubię tylko w postaci puree, natomiast wszystkie inne jak najbardziej. Często gdy jednego dnia ugotowane ziemniaki odsmażam na patelni dnia następnego, to mocno przypieczone mogę jeść bez mięsa tylko z ogórkiem lub sałatką z selera. Pozdrawiam.

Pieprzyć z Fantazją
Gość
Pieprzyć z Fantazją

Ziemniaczki pod każdą postacią lubię! Często tez zapiekam je, żeby odmienić codzienne menu. Twoje wyglądają pysznie 😍

Kasia (Zufi.pl)
Gość

Uwielbiam pieczone ziemniory. Ostatnio nawet zrobiłam takie krojone nadziewane na patyki do szaszłyków ;D

Kinga
Gość

Raczej nie jadam ziemniaków 😉

Asia
Gość

Niemcy je uwielbiają. Nazywają je bratkartofel

Asia
Gość

Niemcy je uwielbiają, bratkartofel

Jaskółka
Gość
Jaskółka

Kiedy przeczytałam “Przygotowuję plech”, to przypomniała mi się moja babcia Cieszynianka. Na plechu piekło się kołocze. Fajne ziemniaczki, ale ja używam innej przyprawy z innej firmy:)

Ismena
Gość

Ziemniaki uwielbiam w każdej postaci…
Pozdrawiam uśmiechem fiołków z mojego ogrodu