Zapiekane ziemniaczki

Zapiekane ziemniaczki czasami goszczą na naszym stole z przeróżnymi dodatkami. Doskonale pasują do dań obiadowych ale i na przekąskę ciepłą dla większego (mniejszego też) grona gości. Może nie są tak pyszne i smakowite jak te z ogniska, lecz chrupiąca skórka potrafi wynagrodzić wszystko.

Sposób wykonania i przyrządzenia ziemniaków jest niezwykle szybki i banalny. Nie trzeba być wielkim kucharzem ani mastecheffem :D. Zawsze bardziej pracochłonne jest wykonanie pozostałej części, która będzie pasować do podpieczonych ziemniaczków.

Potrzebujemy

w zależności od osób, które zasiądą do stołu oraz ilości dodatków – kilka ziemniaków. Ziemniaki umyjemy pod bieżącą wodą, obierzemy i pokroimy na ćwiartki czy mniejsze kawałeczki. Możemy też pokroić ziemniaki w grube plastry – dowolność i pomysłowość – nieograniczona.

Pamiętać jednak musimy aby wielkości pokrojonych ziemniaków nie różniła się za bardzo.

Nim zaczniemy piec

ziemniaczki, musimy je ugotować. Nie zapomnijcie posolić wodę! W zależności od rodzaju i wielkości pokrojonych ziemniaków gotujemy je około 20 minut. Nie mogą się rozgotować.

Gdy ziemniaki się gotują

wykorzystuję ten czas i przygotowuję plac pieczeniowy 🙂 – cóż to za nazwa wyszła czyli:

  • nagrzewam piekarnik z funkcją wzmocnionego grilla na 180 stopni;
  • nakładam na plech / tackę z piekarnika papier do pieczenia;
  • przygotowuję olej oraz przyprawę z firmy PRYMAT – do ziemniaków i frytek.
  • dodatki obiadowe w postaci mięsa czy sałatek / ogórków.

Ugotowane ziemniaki

delikatnie wyjmujemy z wody i czekamy aż okapią z wody. Ziemniaki przekładamy i układamy na papierze do pieczenia, który wcześniej przygotowaliśmy. Małą łyżeczką polewamy każdy ziemniak olejem a następnie posypujemy wspomnianą przyprawą do ziemniaków oraz frytek z firmy Prymat. Wkładamy do piekarnika na środkową półkę i podpiekamy 5 – 10 minut.

Gotowe zapiekane ziemniaczki przekładamy na talerz. Podajemy z różnymi przygotowanymi przez nas mięsami, sałatkami.

Sposób podania

jest całkowicie dowolny. Nasza propozycja składa się z dwóch dodatków do zapiekanych ziemniaczków: kotleta schabowego oraz z małych ogóreczków konserwowych:

SMACZNEGO 🙂

Polecamy

kulinarne blogi, z przepisami równie smacznymi jak nasze zapiekane ziemniaczki (i nie tylko). Warto zaglądnąć do:

Nie zapomnijcie zaglądnąć też do naszej przepisowej zakładki, w której znajdziecie zróżnicowane przepisy na sałatki, obiady czy przekąski między innymi:

Paluszki serowe

Pałeczki w zimowej marynacie

Sałatka makaronowa

i wiele wiele innych …

0 0 vote
Article Rating
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
34 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina90
7 miesięcy temu

Kocham zapiekane ziemniaki

Agnieszka Kaniuk
7 miesięcy temu

Bardzo lubią ziemniaczki podane w ten sposób i często goszczą u mnie na obiadek. 😊

Urszula
7 miesięcy temu

Mieszkam w Wielkopolsce, więc muszę je lubić ☻☻☻

Łucja-Maria
7 miesięcy temu

Dość często przyrządzam w ten sposób ziemniaki. Bardzo lubimy.
Pozdrawiam:)

Kasia
7 miesięcy temu

Jako fanka ziemniaków, aż się pośliniłam na widok waszych pieczonych ziemniaczków. Swoją drogą fajnie poznawać inne “gwary” w Łodzi nawet nie wiemy co to jest plecha 🙂

Mała N.
7 miesięcy temu
Reply to  Kasia

Plech, po czesku to blacha, u nas też się tak mówi. Choć za ziemniakami nie przepadam czasem robię pieczone ziemniaki.

Słodko Słodka
7 miesięcy temu

Nasze ulubione,uwielbiamy pod każdą postacią 🙂

Irena-Hooltayewpodróży
7 miesięcy temu

Prosto zrobione i fajnie podane.
Lubię ziemniaczki w tej postaci.
Zawsze smakują wybornie, używam tylko bardzo mało soli.

Iwona Zmyslona
Iwona Zmyslona
7 miesięcy temu

Ziemniaków nie lubię tylko w postaci puree, natomiast wszystkie inne jak najbardziej. Często gdy jednego dnia ugotowane ziemniaki odsmażam na patelni dnia następnego, to mocno przypieczone mogę jeść bez mięsa tylko z ogórkiem lub sałatką z selera. Pozdrawiam.

Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
7 miesięcy temu

Ziemniaczki pod każdą postacią lubię! Często tez zapiekam je, żeby odmienić codzienne menu. Twoje wyglądają pysznie 😍

Kasia (Zufi.pl)
7 miesięcy temu

Uwielbiam pieczone ziemniory. Ostatnio nawet zrobiłam takie krojone nadziewane na patyki do szaszłyków ;D

Kinga
6 miesięcy temu

Raczej nie jadam ziemniaków 😉

Asia
6 miesięcy temu

Niemcy je uwielbiają. Nazywają je bratkartofel

Asia
6 miesięcy temu

Niemcy je uwielbiają, bratkartofel

Jaskółka
Jaskółka
6 miesięcy temu

Kiedy przeczytałam “Przygotowuję plech”, to przypomniała mi się moja babcia Cieszynianka. Na plechu piekło się kołocze. Fajne ziemniaczki, ale ja używam innej przyprawy z innej firmy:)

Ismena
6 miesięcy temu

Ziemniaki uwielbiam w każdej postaci…
Pozdrawiam uśmiechem fiołków z mojego ogrodu

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
5 miesięcy temu

Przyznam, że o takim obiedzie marzę od dawna, bowiem nie jadam prawie czerwonego mięsa, a i pieczone ziemniaki zabronione ze względu na wysoki IG. Pysznie!

34
0
Daj znać, że jesteś - napisz parę słów.x
()
x