Przepisy

Przepis na kaszankę z jabłkiem i cebulą: prosta i smaczna potrawa

Autor Jakub Komorowski
Jakub Komorowski17.02.20245 min.
Przepis na kaszankę z jabłkiem i cebulą: prosta i smaczna potrawa

Kaszanka z jabłkiem i cebulą to prosty w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczny posiłek. Aby przyrządzić tę potrawę, należy najpierw ugotować ziemniaki i przygotować surówkę z kiszonej kapusty. Kolejnym krokiem jest usmażenie pokrojonej kaszanki razem z jabłkami i cebulą. Całość przyprawiamy do smaku majerankiem, pieprzem i papryką. Podajemy z ziemniakami i surówką, można też dodać posiekaną zieleninę. Z pewnością każdy lubiący kaszankę polubi również to połączenie smaków.

Gotowanie ziemniaków

Aby przygotować ziemniaki na tę potrawę, należy je ugotować w mundurkach. Ja gotowałam je 32 minuty pod przykryciem na średnim ogniu. Można też obrać ziemniaki przed gotowaniem, jednak nam osobiście bardziej smakują te ugotowane w skórkach. Po ugotowaniu trzeba odstawić je do wystudzenia, a następnie obrać.

Ugotowane ziemniaki w mundurkach mają wyjątkowy, ziemisty smak. Skórka dodatkowo chroni miąższ ziemniaka przed rozgotowaniem. Dlatego polecam tę metodę przygotowania ziemniaków do kaszanki.

Czas gotowania ziemniaków

Czas gotowania ziemniaków zależy od ich wielkości i odmiany. Średnie ziemniaki potrzebują około 20-30 minut. Jeśli są młode i małe, wystarczy 15-20 minut. Najlepiej sprawdzać widelcem, czy są miękkie w środku.

Nie należy gotować ich zbyt długo, bo wtedy się rozgotują i zamienią w papkę. Do kaszanki lepiej sprawdzą się ziemniaki jędrne, które utrzymają kształt po obraniu.

Przygotowanie kapusty kiszonej

Kapusta kiszona stanowić będzie dodatek w postaci surówki do kaszanki z jabłkiem i cebulą. Należy ją bardzo drobno pokroić, aby łatwo nabić na widelec razem z kaszanką.

Do pokrojonej kapusty kiszonej warto dodać posiekaną cebulę oraz przyprawy takie jak pieprz mielony i cukier. Całość wymieszać z odrobiną oleju, żeby kapusta nie była za sucha. Taka surówka będzie idealnym uzupełnieniem smaku kaszanki.

Czytaj więcej: Placuszki twarogowe: idealny przepis na puszyste i pyszne placuszki z serka waniliowego

Podsmażanie kaszanki z jabłkami i cebulą

Kluczowym etapem przygotowania dania jest usmażenie na patelni pokrojonej kaszanki w połączeniu z jabłkami i cebulą. To one stanowią o wyjątkowym, słodko-pikantnym smaku tej potrawy.

Na patelnię wlewamy olej rzepakowy i wsypujemy kostkę pokrojonej cebuli oraz jabłka obrane ze skórki. Smażymy je do złocistego koloru, od czasu do czasu mieszając.

Krojenie składników

Cebulę i jabłka warto pokroić w podobnej wielkości kostkę, aby składniki podsmażyły się równomiernie. Kaszanka powinna być pokrojona w cienkie, około 0,5 cm plastry.

Dzięki temu, całość będzie tworzyć jednolitą, połączoną masę bez rozgotowanych fragmentów cebuli czy surowych kawałków kaszanki.

Dodawanie przypraw do kaszanki

Przepis na kaszankę z jabłkiem i cebulą: prosta i smaczna potrawa

Aby podkreślić i wzbogacić smak kaszanki z jabłkami i cebulą, warto dodać ulubione przyprawy. Ja polecam pieprz mielony, słodką paprykę oraz majeranek. Można również dodać czosnek, sól, ziele angielskie lub inne przyprawy według własnego uznania.

Najlepiej przyprawiać stopniowo, próbując potrawy i dodając przyprawy do momentu uzyskania pożądanego smaku.

Dobrze dobrane przyprawy podkreślą smak kaszanki, jabłek i cebuli, tworząc wyjątkową kompozycję słodko-pikantnych nut.

Krojenie kaszanki i wrzucanie do patelni

Obraną ze skóry kaszankę kroimy w cienkie, około 0,5 cm plastry i wrzucamy do wcześniej podsmażonych jabłek z cebulą. Całość dokładnie mieszamy na patelni, do momentu połączenia się składników.

Dzięki temu powstaje jednolita, kremowa masa kaszanki z dodatkami, z delikatnie chrupiącą skórką od jabłek i cebuli. Smażymy około 5 minut, do momentu rozpuszczenia tłuszczu z kaszanki.

Usmażenie kaszanki

Ważne jest, aby kaszanka była dobrze usmażona i rozpuszczony był tłuszcz. Wówczas nabiera wyrazistego, lekko pieczonego smaku i miękistej konsystencji.

Niedosmażona może być zbyt twarda i gumowata. Dlatego smażymy ją kilka minut, wymieszaną z jabłkami i cebulą.

Podawanie kaszanki z ziemniakami i surówką

Ugotowane wcześniej ziemniaki wykładamy na talerze. Na wierzch kładziemy porcję usmażonej kaszanki z jabłkami i cebulą. Całość uzupełniamy surówką z kiszonej kapusty.

Danie możemy udekorować posiekaną zieleniną, np. szczypiorkiem lub pietruszką. Kaszanka zyskuje dzięki temu świeży akcent. Smacznego!

Przepis na kaszankę z jabłkiem i cebulą to propozycja na smaczny i sycący posiłek. Danie przygotowuje się stosunkowo szybko, a smakuje wybornie. Główne składniki to oczywiście kaszanka oraz jabłka z cebulą, które razem tworzą wyjątkową kompozycję słodko-pikantnych smaków. Całość uzupełniają chrupiące ziemniaki i kwaśna surówka z kapusty kiszonej. Aby przygotować to danie, na początek gotujemy ziemniaki. Ja polecam gotować je w mundurkach, mają wtedy wyrazisty, ziemisty smak. Po ugotowaniu i wystudzeniu ziemniaki obieramy. Następnie przygotowujemy surówkę. Kapustę kiszoną drobno siekamy i mieszamy z posiekaną cebulą oraz przyprawami takimi jak pieprz, cukier i olej. Kluczowym punktem przepisu jest usmażenie pokrojonej kaszanki w połączeniu z jabłkami i cebulą. Cebulę i jabłka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju rzepakowym do złocistego koloru. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kaszankę i smażymy razem przez około 5 minut. Doprawiamy do smaku majerankiem, papryką i pieprzem. Na sam koniec układamy na talerzu ziemniaki, na wierzch wykładamy porcję usmażonej kaszanki z dodatkami i dodajemy surówkę z kapusty kiszonej. Smacznego!

Podsumowanie

Przedstawiony w artykule przepis na kaszankę z jabłkiem i cebulą to propozycja na smaczne, sycące danie, łatwe do przygotowania. Główne składniki w postaci kaszanki, jabłek i cebuli tworzą w nim wyjątkową kompozycję słodko-pikantnych smaków. Całość uzupełniają ziemniaki i surówka z kapusty.

Kluczowe etapy przepisu to gotowanie ziemniaków, przyrządzenie surówki, podsmażenie kaszanki z jabłkami i cebulą oraz doprawienie jej ulubionymi przyprawami. Podane wskazówki ułatwią przyrządzenie smacznej potrawy.

Oceń artykuł

rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-outline
Ocena: 4.00 Liczba głosów: 1

5 Podobnych Artykułów:

  1. Odkryj Kocobędz Czechy i fascynujący Archeopark - Twoja podróż w czasie zaczyna się tutaj!
  2. Odkryj szybkie ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - smakołyk dla każdego!
  3. "Odwiedź stadninę w Ochabach - Zwiedzanie z dinozaurami czeka na Ciebie!"
  4. Zakręcone drożdżówki z makiem: przepis na pyszne pieczywo domowe
  5. Bigos z kiełbasą: przepis tradycyjny i prosty
Autor Jakub Komorowski
Jakub Komorowski

Jako technolog żywności zajmuję się badaniem właściwości produktów spożywczych. Dzielę się wiedzą na temat składu chemicznego i procesu produkcji wielu powszechnie stosowanych składników - mąki, olejów, przypraw. Wyjaśniam jak zachowują się podczas obróbki i przechowywania. To kompendium wiedzy dla kucharzy i pasjonatów gotowania.

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły