Pieczone żeberka trójkąty w przyprawach od czasu do czasu goszczą na naszym stole. Ostatnio zrobiłam je na niedzielny obiad. Danie jest smaczne a mięso soczyste. Doskonale smakują z kapustą smażoną i ziemniakami. U nas gościł troszkę inny sposób podobania, ale do rzeczy.
Żeberka trójkąty – 1 lub 2 sztuki;
Czosnek – zależy od intensywności 3-4 ząbki;
Papryka słodka;
Kminek cały;
Zioła prowansalskie;
Sól;
Pieprz
Smalec – u nas z domowej świnki.
jest niezwykle szybki i łatwy. Zresztą chyba każde nasze opublikowane danie nie jest skomplikowane. Zachęcamy tutaj do przeglądnięcia zakładki: PRZEPISY 🙂
Żeberka trójkąty przecinam według swojej koncepcji. Jak mam możliwość to proszę o przecięcie kości na pile w sklepie. Wtedy jest łatwiej. Następnie myję mięso i lekko osuszam w ręczniku papierowym. Sól i pieprz z młynka dodaję do smaku. Pamiętajcie, że mięso wchłania sól. Całość posypuję papryka słodką i lekko nacieram mięso. W kilku miejscach – bardziej mięsistych tworzę delikatne nacięcia a w nie wkładam kawałki czosnku lekko rozkrojonego.
Na samym końcu posypuję wszystko ziołami prowansalskimi oraz kminkiem. Mięso wieprzowe w naszej kuchni musi być doprawione właśnie tymi przyprawami. Pod spód kładę dwa / trzy niewielkie płaty smalcu.
Kiedy mam wszystko gotowe wstawiam do lodówki na całą noc. Mięso odpowiednio przez te kilka godzin nabierze smaku i dobrze się zamarynuje. Oczywiście, że wystarczy zostawić żeberka tak doprawione na jedną / dwie godziny lecz intensywność zapachu oraz smaku będzie mniejsze.
Gdy włączam piekarnik – 170 stopni, góra-dół z wentylatorem, wyciągam żeberka z lodówki i podlewam je po górze niewielką ilością wody. Piekarnik nagrzany, to znak, że mogę włożyć główne mięso dnia do środka i piec do czasu aż będzie miękkie. Średnio tak około 1,5 godziny do 2.
W trakcie pieczenia (dwa lub trzy razy) podlewam je sosem, który wytworzył się podczas smażenia i odwracam. Kiedy nasze żeberka są gotowe podpiekam około 5 minut na funkcji grill wzmocniony. Temperatura wynosi wtedy 200 stopni.
Gotowe żeberka wyciągam na talerz i każdy z domowników może się częstować smakowitym mięsem.
Jeśli przepis na pieczone żeberka trójkąty w przyprawach przypadł Tobie do gustu i próbujesz z niego skorzystać – podziel się z nami tą wiadomością w komentarzu pod tym postem.
_______________________________________________________________________________
Udaje się nam jak na razie utrzymać publikację postów dwa razy w tygodniu: wtorki oraz piątki o godzinie 05:00. Trzymajcie kciuki za regularność w publikacji na kolejne tygodnie oraz miesiące.
Do zobaczenia w sieci.
Smacznie wyglądają te żeberka 😊
Dziękujemy 🙂
Ale mi narobiłaś smaka na wieczór:))
Hehehe. … czasem trzeba 🙂
Nigdy nie lubiłam żeberek, ale te na zdjęciu wygladają zachęcająco 🙂
Miło, że przynajmniej na zdjęciu ładnie wyszły i apetycznie.
Aż ślinka leci 🙂
Polecamy i zapraszamy na degustację.
Jak ja lubię żeberka…. dawno nie jadłam… za smalcem nie przepadam więc pewnie na olej bym zamieniła. Pieczone żeberka…mmmm nabrałam smaka;)
Super. Pewne, że jak wolisz na oleju – to mogą być na oleju.
oj tak zdecydowanie na oleju:)
Więc do dzieła 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie. Ja faktycznie najbardziej lubię w towarzystwie ziemniaków i zasmażanej kapusty 😉
Karolina, świetny strzał!
Ależ smakowity przepis. Już więc co będzie w weekend na obiad.
Agnieszko, świetnie ! Życzymy smacznego.
Bardzo lubię żeberka a w sumie dawno nie jadłam.
Nadrobić musisz 🙂
Może mój mąż by się skusił 🙂
Na pewno 🙂 i zjadłby nie jedno.
Co prawda ja żeberek nie jem, ale mój mąż uwielbia 😀
Pozdrowienia dla męża.
Kuszące. Przyznam, że bardzo dawno nie jadłam takich żeberek, bowiem rzadko pozwalam sobie na czerwone mięso. Narobiłaś mi smaka 🙂
Małgosiu, to do dzieła.
Wyglądają pysznie i przyznam, że narobiłaś mi ochoty! Tak dawno ich nie jadłam 🙂
A więc – smacznego.
Ale to smacznie wygląda ,aż głodna się zrobiłam 😉
Pora coś zjeść – smacznego.
Uwielbiam żeberka! Muszę mamie podsunac przepis 😉
Ale tam mamie 🙂 to nic trudnego, dasz radę wykonać sama 😉
Dlaczego ja trafiam na takie rzeczy kiedy jestem głodna @.@ Brzmi smakowicie 😳
Bogumiło, a więc smacznego 🙂
Rzeczywiście przepis nie wydaje się trudny. Poza tym apetycznie wyglądają.
Radosna, dziękujemy za ciepłe słowa i pozdrawiamy.
Bardzo lubię żeberka, a w twoim wydaniu wyglądają mega apetycznie. 🙂
Bardzo bardzo dziękuję za tak miłe słowa.
A czy Wy przykrywacie te zeberka podczas pieczenia czy leza otwarte ? Robie te żeberka w naczyniu żaroodprnym ale nie bede przykrywal zeby sie nie dusily bo maja byc pieczone. Dajcie znac. Pozdrawiam
Witaj Maćku. Najpierw pieczemy pod przykryciem, a później na 10 minut przed podaniem lekko zwiększamy temperaturę i pieczemy na podwójnym grillu 🙂 Wtedy już zdejmujemy przykrycie.
Serdeczności.
A dlaczego nie ma nic wspomniane o smazeniu a potem nagle mowa o sosie ze smażenia? Chciałam skorzystać z przepisu ale jako totalny laik gotowania nie wiem jak długo smażyć czy na dużym czy małym ogniu i jakim oleju, nie wiem czy piec z przykryciem czy bez itd. Przydałoby się więcej szczegółowości dla takich nieudaczników w kuchni jak ja 😀
Przed włożeniem do piekarnika podlać niewielką ilością wody – tak jest w tekście i tutaj wytopi się więcej tłuszczyku, którym podlewać parę razy mięsko 🙂 nie ma mowy o smażeniu, bo nie trzeba, sos sam się wytrąci w piekarniku
1divergent
At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.
Thank you very much for sharing. Your article was very helpful for me to build a paper on gate.io. After reading your article, I think the idea is very good and the creative techniques are also very innovative. However, I have some different opinions, and I will continue to follow your reply.