Pieczone żeberka trójkąty w przyprawach

Pieczone żeberka trójkąty w przyprawach od czasu do czasu goszczą na naszym stole. Ostatnio zrobiłam je na niedzielny obiad. Danie jest smaczne a mięso soczyste. Doskonale smakują z kapustą smażoną i ziemniakami. U nas gościł troszkę inny sposób podobania, ale do rzeczy.

Żeberka trójkąty przed pieczeniem.

Potrzebne składniki:

Żeberka trójkąty – 1 lub 2 sztuki;

Czosnek – zależy od intensywności 3-4 ząbki;

Papryka słodka;

Kminek cały;

Zioła prowansalskie;

Sól;

Pieprz

Smalec – u nas z domowej świnki.

Sposób wykonania

jest niezwykle szybki i łatwy. Zresztą chyba każde nasze opublikowane danie nie jest skomplikowane. Zachęcamy tutaj do przeglądnięcia zakładki: PRZEPISY 🙂

Żeberka trójkąty przecinam według swojej koncepcji. Jak mam możliwość to proszę o przecięcie kości na pile w sklepie. Wtedy jest łatwiej. Następnie myję mięso i lekko osuszam w ręczniku papierowym. Sól i pieprz z młynka dodaję do smaku. Pamiętajcie, że mięso wchłania sól. Całość posypuję papryka słodką i lekko nacieram mięso. W kilku miejscach – bardziej mięsistych tworzę delikatne nacięcia a w nie wkładam kawałki czosnku lekko rozkrojonego.

Na samym końcu posypuję wszystko ziołami prowansalskimi oraz kminkiem. Mięso wieprzowe w naszej kuchni musi być doprawione właśnie tymi przyprawami. Pod spód kładę dwa / trzy niewielkie płaty smalcu.

Kiedy mam wszystko gotowe wstawiam do lodówki na całą noc. Mięso odpowiednio przez te kilka godzin nabierze smaku i dobrze się zamarynuje. Oczywiście, że wystarczy zostawić żeberka tak doprawione na jedną / dwie godziny lecz intensywność zapachu oraz smaku będzie mniejsze.

Gdy włączam piekarnik – 170 stopni, góra-dół z wentylatorem, wyciągam żeberka z lodówki i podlewam je po górze niewielką ilością wody. Piekarnik nagrzany, to znak, że mogę włożyć główne mięso dnia do środka i piec do czasu aż będzie miękkie. Średnio tak około 1,5 godziny do 2.

W trakcie pieczenia (dwa lub trzy razy) podlewam je sosem, który wytworzył się podczas smażenia i odwracam. Kiedy nasze żeberka są gotowe podpiekam około 5 minut na funkcji grill wzmocniony. Temperatura wynosi wtedy 200 stopni.

Gotowe żeberka wyciągam na talerz i każdy z domowników może się częstować smakowitym mięsem.

Smaczne żeberka gotowe do spałaszowania. Życzymy smacznego 🙂

Jeśli przepis na pieczone żeberka trójkąty w przyprawach przypadł Tobie do gustu i próbujesz z niego skorzystać – podziel się z nami tą wiadomością w komentarzu pod tym postem.

_______________________________________________________________________________

Udaje się nam jak na razie utrzymać publikację postów dwa razy w tygodniu: wtorki oraz piątki o godzinie 05:00. Trzymajcie kciuki za regularność w publikacji na kolejne tygodnie oraz miesiące.

Do zobaczenia w sieci.

4.5 2 votes
Oceń wpis
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
40 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna

Smacznie wyglądają te żeberka 😊

Monika

Ale mi narobiłaś smaka na wieczór:))

O Tym Co Ważne

Nigdy nie lubiłam żeberek, ale te na zdjęciu wygladają zachęcająco 🙂

Monika

Aż ślinka leci 🙂

czerwonafilizanka

Jak ja lubię żeberka…. dawno nie jadłam… za smalcem nie przepadam więc pewnie na olej bym zamieniła. Pieczone żeberka…mmmm nabrałam smaka;)

czerwonafilizanka

oj tak zdecydowanie na oleju:)

Wyglądają bardzo apetycznie. Ja faktycznie najbardziej lubię w towarzystwie ziemniaków i zasmażanej kapusty 😉

Aga

Ależ smakowity przepis. Już więc co będzie w weekend na obiad.

Honorata

Bardzo lubię żeberka a w sumie dawno nie jadłam.

Beata Herbata

Może mój mąż by się skusił 🙂

brzuchomechanika

Co prawda ja żeberek nie jem, ale mój mąż uwielbia 😀

Małgorzata

Kuszące. Przyznam, że bardzo dawno nie jadłam takich żeberek, bowiem rzadko pozwalam sobie na czerwone mięso. Narobiłaś mi smaka 🙂

Wędrówki po kuchni

Wyglądają pysznie i przyznam, że narobiłaś mi ochoty! Tak dawno ich nie jadłam 🙂

alexxia_pe

Ale to smacznie wygląda ,aż głodna się zrobiłam 😉

Natalia

Uwielbiam żeberka! Muszę mamie podsunac przepis 😉

Bogumiła

Dlaczego ja trafiam na takie rzeczy kiedy jestem głodna @.@ Brzmi smakowicie 😳

Rzeczywiście przepis nie wydaje się trudny. Poza tym apetycznie wyglądają.

Annastylefashion

Bardzo lubię żeberka, a w twoim wydaniu wyglądają mega apetycznie. 🙂

Maciek

A czy Wy przykrywacie te zeberka podczas pieczenia czy leza otwarte ? Robie te żeberka w naczyniu żaroodprnym ale nie bede przykrywal zeby sie nie dusily bo maja byc pieczone. Dajcie znac. Pozdrawiam

Aga

A dlaczego nie ma nic wspomniane o smazeniu a potem nagle mowa o sosie ze smażenia? Chciałam skorzystać z przepisu ale jako totalny laik gotowania nie wiem jak długo smażyć czy na dużym czy małym ogniu i jakim oleju, nie wiem czy piec z przykryciem czy bez itd. Przydałoby się więcej szczegółowości dla takich nieudaczników w kuchni jak ja 😀

Kejt

Przed włożeniem do piekarnika podlać niewielką ilością wody – tak jest w tekście i tutaj wytopi się więcej tłuszczyku, którym podlewać parę razy mięsko 🙂 nie ma mowy o smażeniu, bo nie trzeba, sos sam się wytrąci w piekarniku

40
0
Daj znać, że jesteś - napisz parę słów.x
()
x