Żołądki z indyka z dodatkiem marchewki to zdrowy i smaczny pomysł na domowe danie obiadowe. W tym prostym przepisie wykorzystujemy chude mięso z piersi indyka, które łączymy z warzywami, ziołami i przyprawami. Dodatek marchwi nadaje farszowi aromat i słodkawy smak. Upieczone żołądki podajemy z ziemniakami i surówką. To pełnowartościowe, bogate w białko danie, które na pewno zasmakuje całej rodzinie.
Zioła i przyprawy do żołądków
Aby farsz do żołądków miał wyrazisty, aromatyczny smak, warto dodać do niego zioła i przyprawy. Żołądki z indyka smakują wybornie z takimi dodatkami jak majeranek, tymianek, oregano, bazylia czy estragon. Te zioła podkreślą smak mięsa i dostarczą potrawie świeżości.
Oprócz ziół, do farszu dobrze jest dodać przyprawy takie jak sól, pieprz, gałka muszkatołowa czy ziele angielskie. Można też użyć vegety, czyli warzywnej przyprawy do mięs i wędlin. Vegeta podkręci smak farszu i sprawi, że będzie on pełny głębi. Gałka muszkatołowa z kolei doda farszowi aromatu i nieco słodkawego posmaku.
Ilość ziół i przypraw w przepisie
Przy doborze i dozowaniu przypraw należy zachować umiar i rozsądek. Zbyt duża ilość ziół i przypraw może zabić smak mięsa i sprawić, że farsz będzie za ostry lub gorzki.
Dobrym wyjściem jest posypanie mięsa łyżeczką wybranej mieszanki ziół, np. prowansalskich lub do mięs. Jeśli używamy pojedynczych ziół, wystarczy pół łyżeczki na 0,5 kg mięsa. Podobnie z solą i pieprzem - nie przesadzajmy z ilością.
Sposób przygotowania farszu z indyka
Aby przygotować smaczny, aromatyczny farsz z indyka do żołądków, potrzebne składniki to przede wszystkim chude mięso z piersi indyka i marchew. Dobrze jest też urozmaicić farsz dodatkiem kaszy jęczmiennej.
Mięso z indyka kroimy w kostkę, następnie mielimy razem z obrażoną marchewką. Tak przygotowany farsz przekładamy do miski, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami prowansalskimi. Można też dodać otartą skórkę z cytryny lub drobno posiekaną natkę pietruszki.
Najlepszy farsz uzyskamy mieląc składniki dwa razy - najpierw na grubych oczkach, a później jeszcze raz na drobnych.
Jeśli chcemy, by farsz był bardziej soczysty i pulchny, dodajmy do niego ugotowaną wcześniej kaszę jęczmienną. Kasza wchłonie nadmiar soku z mięsa i sprawi, że farsz będzie bardziej konsystentny.
Marynowanie żołądków przed nadzieniem
Zanim przystąpimy do nadziewania farszem, warto żołądki z indyka zamarynować. Dzięki marynacie mięso nasiąknie przyprawami, będzie soczystsze i zyska wyrazistszy aromat. Do marynaty używamy takich samych ziół i przypraw, jak do farszu.
Marynujemy w temperaturze lodówki ok. 2-3 godziny. Im dłużej żołądki leżakują w przyprawach, tym farsz będzie smaczniejszy. Po wyjęciu z marynaty żołądki dokładnie osączamy i nadziewamy przygotowanym farszem.
Czytaj więcej: Rosół z mieszanką orkiszową: Tradycyjny przepis na zdrową zupę domową
Pieczenie żołądków z farszem i marchewką
Aby upiec aromatyczne żołądki z indyka wypełnione farszem, najlepiej użyć rękawa cukierniczego z gładką końcówką. Dzięki temu farsz równomiernie wypełni żołądki od środka i nie wypłynie na zewnątrz.
Nadziane farszem żołądki układamy w naczyniu żaroodpornym, obok kładziemy pokrojoną w talarki lub grubą kostkę marchewkę. Całość zalewamy bulionem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 1-1,5 godziny aż mięso będzie miękkie, a skórka chrupiąca.
Czas pieczenia żołądków: | 1-1,5 godziny |
Temperatura piekarnika: | 180 stopni C |
W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewamy żołądki powstałym sosem, aby się nie przypaliły. Gotowe danie powinno być rumiane, a farsz soczysty i aromatyczny.
Podanie pysznych żołądków z ziemniakami
Upieczone żołądki z indyka nadziewane marchewką podajemy z kluskami śląskimi lub ziemniakami. Jako dodatek świetnie sprawdzi się świeża surówka - np. z białej kapusty, marchewki lub buraczków.
- ziemniaki z wody
- ryż brązowy
- kasza jęczmienna
- kluski śląskie
Dopełnieniem dania będzie sos powstały w trakcie pieczenia żołądków. Można go zagęścić zawiesiną z mąki i wody lub śmietaną 18%. Tak przygotowany sos podajemy w sosjerze obok talerza.
Żołądki z indyka w połączeniu z chrupiącą skórką ziemniaków i aromatycznym sosem to wyśmienita propozycja na obiad dla całej rodziny. Danie proste w przygotowaniu, a zarazem wytworne i pełnowartościowe.
Sałatka z marchewek jako dodatek
Świeża surówka stanowi doskonałe dopełnienie żołądków w farszu z indyka. Jednym z pomysłów jest sałatka z marchewki, oczywiście z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw.
Obraną marchewkę kroimy w słupki lub tartej. Dodajemy posiekane zioła (np. natkę pietruszki, koperek), przyprawiamy solą, pieprzem, skropimy sokiem z cytryny. Można dodać odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego dla kremowości.
Taka świeża, chrupiąca sałatka stanowi znakomity kontrast dla miękkich, soczystych żołądków w farszu. Jej słodkawo-kwaśny smak i aromat ziół idealnie komponuje się z daniem głównym.
Inne pomysły na surówki
- Surówka z białej kapusty
- Buraczki z jabłkiem
- Surówka z selera i jabłka
Wszystkie te surówki będą znakomitym uzupełnieniem żołądków w farszu z indyka. Ich chrupkość, świeżość i lekka kwaśnina dodadzą daniu równowagi smakowej.
Przepis na zdrowe żołądki z indyka
Podsumowując, oto pełny przepis na aromatyczne żołądki z indyka faszerowane marchewką:
- 500 g żołądków z indyka
- 300 g piersi z indyka
- 1 marchew
- 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Żołądki oczyścić, opłukać i zamarynować w ziołach prowansalskich.
- Mięso z indyka i marchewkę zmielić dwa razy, dodać ugotowaną kaszę jęczmienną. Doprawić do smaku.
- Żołądki nadziać przygotowanym farszem.
- Ułożyć w naczyniu, dodać pokrojoną marchewkę, zalać bulionem i upiec.
- Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką.
Smacznego!
Podsumowanie
Przedstawiony w artykule przepis na żołądki z indyka z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników domowego gotowania. To propozycja na rozpływające się w ustach, aromatyczne danie, które nie jest trudne w przygotowaniu, a na stołach zyska uznanie całej rodziny.
Kluczem do sukcesu jest przygotowanie wyrazistego, doprawionego ziębiami farszu, który nadzieje się do środka umąrynowanych wcześniej żołądków. Dodanie marchwi i kaszy jęczmiennej sprawia, że farsz jest soczysty i pełen smaku. Pieczone powoli w niskiej temperaturze żołądki są później miękkie i rozpływają się w ustach.
Danie to podbije podniebienia gości niebanalnym połączeniem smaków i aromatów. Chrupiąca skórka żołądków kontrastuje z delikatnym farszem, ziemniaki dodają sytości, a świeża surówka chrupkości i kwaskowatości. Całość tworzy wspaniałą harmonię, która zachwyci każdego amatora dobrej kuchni.
Przepis godny polecenia - smaczny, prosty w wykonaniu i na dodatek bardzo zdrowy. Mięso z piersi indyka wraz z warzywami dostarczy organizmowi wartości odżywczych i witamin. Jedząc tę potrawę można zadbać o linię i kondycję. Warto więc wypróbować ten pomysł we własnej kuchni!