Zapiekany i faszerowany pomidor

Nie jestem mistrzem gotowania, niemniej od czasu do czasu lubię przejąć kuchnię. Zrobić coś nowego i smacznego. Zapiekany i faszerowany pomidor wcale nie jest taki trudny. Zresztą, co tam! Popatrzcie na składniki i wykonanie a później oceńcie sami.

Składniki:

  • Pomidory – 4 sztuki
  • Szynka – 100 g.
  • Jajka – 3 sztuki
  • Śmietana 30% – 100 ml.
  • Bazyli – 1 łyżeczka
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Ser tarty – 60g

Wykonanie:

Najpierw zrobimy zalewę:

  • Do miski wbij 3 jaja.
  • Dodaj 100 ml., śmietany 30%.
  • Wsyp 1 łyżeczkę bazylii.
  • Dodaj sól i pieprz – według uznania.
  • Wszystko razem wymieszaj, aż powstanie jednolita zalewa (sos).

Pomidory przekrój na dwie, w miarę równe połówki. Następnie wyciągnij środek. Postaraj się nie uszkodzić ścianki warzywa.

Do środka włóż pokrojoną w kostki szynkę:

Teraz wlej utworzoną wcześniej zalewę (sos):

Na koniec posyp całość tartym serem:

Piec w piekarniku przez 30 min w 180 stopniach.

Życzę smacznego. Marco

Może troszkę za dużo sera, ale zapiekany i faszerowany pomidor wszystkim domownikom smakował. Wam pewnie też zasmakuje 🙂 .

Ps. Mój wcześniejszy przepis znajdziecie tutaj >> domowy hot-dog << . Sam robiłem 🙂

Podziel się

32
Dodaj komentarz

avatar
16 Comment threads
16 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
MinimiliKosą po patelniIwona ZmyslonaAniaIrena-Hooltayewpodrozy Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Sakuranko
Gość

Oh wow delicious recipe darling
Thanks for share
xx

Edi i Marco
Gość

🙂 🙂 🙂

amasja
Gość

Ciekawe, szybkie i łatwe w wykonaniu. Lubię pomidory więc skorzystam z tej propozycji 🙂 Pominę jedynie szynkę 😉
Serdeczności!

Edi i Marco
Gość

Smacznego!!

Agnieszka Kaniuk
Gość

Można czymś zastąpić szynkę, bo jestem wegetarianką?☺

Edi i Marco
Gość

Agnieszko, myślę, że możesz całkowicie pominąć ten składnik i użyć tylko tego sosu i sera 🙂

jotka
Gość

Jak dla mnie za dużo sera i śmietany, ale fajny pomysł na kolacje 🙂

Edi i Marco
Gość

Dziękujemy. Jotko, akurat to danie wylądowało na stole jako obiad.
Marco dał za dużo sera – już mu o tym wspomniałam. A jeśli chodzi o ten sos, to zostało nam go troszkę i powstały omleciki 🙂

Urszula
Gość

Wygląda smakowicie! Gratuluję kucharzowi, bo podobno panowie są najlepsi w kucharzeniu:)))

Edi i Marco
Gość

ZGADZAM SIĘ! Marco się uczy, ale coraz lepiej Jemu to wychodzi 🙂

AnSa
Gość

..świetne zdjęcia! ..faszerowane pomidory wyglądają smakowicie 😉 ..wypróbuje przepis w najbliższym czasie 🙂

– pozdrawiam serdecznie 🙂

Edi i Marco
Gość

AnSa – życzymy smacznego 🙂

Agnes Agnieszka
Gość

Smacznie wygląda

Edi i Marco
Gość

Dziękujemy Agnieszko.

Monika Kilijańska
Gość

Faszerowałam już papryki i cukinie, pomidorów jeszcze nie.

Miye's Imaginations
Gość

Jadłam taki ze szpinakiem i był genialny. Twój przepis też bardzo smakowicie brzmi.

Małgorzata
Gość
Małgorzata

Trosz wygląd podania bym podrasowała ale moje smaki muszę zrobić.

Myśli Potarganej
Gość

Uwielbiam takie jedzonko. Idę sobie zrobić na śniadanie 🙂

Irena-Hooltayewpodrozy
Gość

Właściwie do tych pomidorów wszystko można zapakowac i zapiec, wedle woli i uznania.
Pomysłowe i szybkie danie-)

Ania
Gość

Już widzę jak mój Stary zaciera ręce na te pomidorki! 😀 Jak coś ma w sobie ser, szynkę i jajka, to nie trzeba go długo namawiać 😉 Ja robiłam faszerowane pomidory tylko raz i raczej nie było to hit, farsz się w ogóle kupy nie trzymał. Ale to właśnie te jajka i ser widzę robią niezłą robotę!

Iwona Zmyslona
Gość
Iwona Zmyslona

Przyznam się, że na ciepło pomidora jadłam tylko jako zupę pomidorową. Proponowane przez Ciebie danie jest tak łatwe do przyrządzenia, że nawet moi młodzi, dość leniwi jeżeli chodzi o gotowanie, mogliby sobie je przyrządzić jako odmianę w jadłospisie. Gratuluję pomysłu i pozdrawiam.

Kosą po patelni
Gość

powiem Ci szczerze że nie przepadam za pomidorami w wersji nieprzetworzonej dlatego taka forma kusi – proste i musi byc pyszne 🙂

Minimili
Gość

I tylko prawdziwych pomidorów już nie ma:-(