Zapiekany i faszerowany pomidor

Nie jestem mistrzem gotowania, niemniej od czasu do czasu lubię przejąć kuchnię. Zrobić coś nowego i smacznego. Zapiekany i faszerowany pomidor wcale nie jest taki trudny. Zresztą, co tam! Popatrzcie na składniki i wykonanie a później oceńcie sami.

Składniki:

  • Pomidory – 4 sztuki
  • Szynka – 100 g.
  • Jajka – 3 sztuki
  • Śmietana 30% – 100 ml.
  • Bazyli – 1 łyżeczka
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Ser tarty – 60g

Wykonanie:

Najpierw zrobimy zalewę:

  • Do miski wbij 3 jaja.
  • Dodaj 100 ml., śmietany 30%.
  • Wsyp 1 łyżeczkę bazylii.
  • Dodaj sól i pieprz – według uznania.
  • Wszystko razem wymieszaj, aż powstanie jednolita zalewa (sos).

Pomidory przekrój na dwie, w miarę równe połówki. Następnie wyciągnij środek. Postaraj się nie uszkodzić ścianki warzywa.

Do środka włóż pokrojoną w kostki szynkę:

Teraz wlej utworzoną wcześniej zalewę (sos):

Na koniec posyp całość tartym serem:

Piec w piekarniku przez 30 min w 180 stopniach.

Życzę smacznego. Marco

Może troszkę za dużo sera, ale zapiekany i faszerowany pomidor wszystkim domownikom smakował. Wam pewnie też zasmakuje 🙂 .

Ps. Mój wcześniejszy przepis znajdziecie tutaj >> domowy hot-dog << . Sam robiłem 🙂

0 0 vote
Article Rating
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
32 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sakuranko
8 miesięcy temu

Oh wow delicious recipe darling
Thanks for share
xx

Edi i Marco
7 miesięcy temu
Reply to  Sakuranko

🙂 🙂 🙂

amasja
8 miesięcy temu

Ciekawe, szybkie i łatwe w wykonaniu. Lubię pomidory więc skorzystam z tej propozycji 🙂 Pominę jedynie szynkę 😉
Serdeczności!

Edi i Marco
7 miesięcy temu
Reply to  amasja

Smacznego!!

Agnieszka Kaniuk
8 miesięcy temu

Można czymś zastąpić szynkę, bo jestem wegetarianką?☺

Edi i Marco
7 miesięcy temu

Agnieszko, myślę, że możesz całkowicie pominąć ten składnik i użyć tylko tego sosu i sera 🙂

jotka
8 miesięcy temu

Jak dla mnie za dużo sera i śmietany, ale fajny pomysł na kolacje 🙂

Edi i Marco
7 miesięcy temu
Reply to  jotka

Dziękujemy. Jotko, akurat to danie wylądowało na stole jako obiad.
Marco dał za dużo sera – już mu o tym wspomniałam. A jeśli chodzi o ten sos, to zostało nam go troszkę i powstały omleciki 🙂

Urszula
8 miesięcy temu

Wygląda smakowicie! Gratuluję kucharzowi, bo podobno panowie są najlepsi w kucharzeniu:)))

Edi i Marco
7 miesięcy temu
Reply to  Urszula

ZGADZAM SIĘ! Marco się uczy, ale coraz lepiej Jemu to wychodzi 🙂

AnSa
8 miesięcy temu

..świetne zdjęcia! ..faszerowane pomidory wyglądają smakowicie 😉 ..wypróbuje przepis w najbliższym czasie 🙂

– pozdrawiam serdecznie 🙂

Edi i Marco
7 miesięcy temu
Reply to  AnSa

AnSa – życzymy smacznego 🙂

Agnes Agnieszka
8 miesięcy temu

Smacznie wygląda

Edi i Marco
7 miesięcy temu

Dziękujemy Agnieszko.

Monika Kilijańska
7 miesięcy temu

Faszerowałam już papryki i cukinie, pomidorów jeszcze nie.

Miye's Imaginations
7 miesięcy temu

Jadłam taki ze szpinakiem i był genialny. Twój przepis też bardzo smakowicie brzmi.

Małgorzata
Małgorzata
7 miesięcy temu

Trosz wygląd podania bym podrasowała ale moje smaki muszę zrobić.

Myśli Potarganej
7 miesięcy temu

Uwielbiam takie jedzonko. Idę sobie zrobić na śniadanie 🙂

Irena-Hooltayewpodrozy
7 miesięcy temu

Właściwie do tych pomidorów wszystko można zapakowac i zapiec, wedle woli i uznania.
Pomysłowe i szybkie danie-)

Ania
7 miesięcy temu

Już widzę jak mój Stary zaciera ręce na te pomidorki! 😀 Jak coś ma w sobie ser, szynkę i jajka, to nie trzeba go długo namawiać 😉 Ja robiłam faszerowane pomidory tylko raz i raczej nie było to hit, farsz się w ogóle kupy nie trzymał. Ale to właśnie te jajka i ser widzę robią niezłą robotę!

Iwona Zmyslona
Iwona Zmyslona
7 miesięcy temu

Przyznam się, że na ciepło pomidora jadłam tylko jako zupę pomidorową. Proponowane przez Ciebie danie jest tak łatwe do przyrządzenia, że nawet moi młodzi, dość leniwi jeżeli chodzi o gotowanie, mogliby sobie je przyrządzić jako odmianę w jadłospisie. Gratuluję pomysłu i pozdrawiam.

Kosą po patelni
7 miesięcy temu

powiem Ci szczerze że nie przepadam za pomidorami w wersji nieprzetworzonej dlatego taka forma kusi – proste i musi byc pyszne 🙂

Minimili
7 miesięcy temu

I tylko prawdziwych pomidorów już nie ma:-(

32
0
Daj znać, że jesteś - napisz parę słów.x
()
x