Zapiekanka makaronowa z pomidorami

Zapiekanka makaronowa z pomidorami wpadła mi do głowy jednego magicznego dnia. Stworzyła się bowiem taka niecodzienna albo i prawie codzienna sytuacja.

Otwieram drzwi od lodówki i patrzę na dwie miseczki z makaronem.

  • Czy musisz zawsze tyle tego makaronu gotować? – zapytał Marco – Nie lepiej jedno małe opakowanie a nie całą wielką paczkę.
  • Hmm… zawsze boję się, że będziesz głodny – odpowiedziałam zadziornie.
  • To co teraz zrobisz?
  • Coś wymyślę – powiedziałam i wymyśliłam:

Zapiekanka makaronowa z pomidorami

Składniki

  • 250/300 dkg makaronu typu świderek, serduszka;
  • 500 dkg mięsa mielonego;
  • 1 cebula;
  • 2 pomidory;
  • Pieprz;
  • Sól;
  • Sos czosnkowy;
  • 250 dkg sera żółtego tartego;
  • Margaryna / masło;
  • Koperek.

Wykonanie

Mięso mielone podsmażyć z cebulką na patelni. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu lub na al’dente (zależy kto jak lubi). Pomidory pokroić na drobniejsze plastry – kawałki. Naczynie posmarować masłem lub margaryną. Na spód naczynia położyć połowę ugotowanego makaronu. Na makaron nanieść połowę mięsa mielonego z cebulką. Posypać całość tartym serem (1/2). Rozłożyć jeden pomidor pokrojony w plastry (kawałki). Rozprowadzić sos czosnkowy. Tworzymy II-gą warstwę: makaron, mielone z cebulką, pomidor, ser tarty i sos.

Piec w piekarniku z termoobiegiem lub góra dół. 180’C przez 30-35 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać danie koperkiem:

Życzymy smacznego

0 0 vote
Article Rating
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
88 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
11 miesięcy temu

Uwielbiam takie zapiekanki i bardzo często robię 🙂

Kamila Kościelniak
11 miesięcy temu

Polecę ten wpis mojemu koledze, który lubi gotować i uwielbia wszystko, co trąci włoską kuchnią

skrawek tęczy
11 miesięcy temu

Wygląda smakowicie:)

Karolina90
11 miesięcy temu

Bardzo apetycznie wygląda.
Pozdrawiam

kristinbb
11 miesięcy temu

Robię coś podobnego do tego przepisu, pycha i szybko się robi:-)

kristinbb
11 miesięcy temu
Reply to  kristinbb

Przypomniało mi się , że parę lat temu podobny przepis robiła dziewczyna , która pracowała u Włochów 2 lata i też właśnie gotowała makkaron, smażyła mięso mielone, koncentrat pomidorowy, mieszała wszystko razem i do tego pokroiła liść pietruszki. Nawet nie zapiekała i na wierzch parmezan. Prosty zwyły przepis włoski. Bardzo poodbny do Twojehgo i mojego przepisu 🙂

kristinbb
11 miesięcy temu
Reply to  kristinbb

Ja to tradycyjnie, teraz w ogródku mam dużo warzyw, to zupa jarzynowa i sałatki różne 🙂

Dzieciorka
11 miesięcy temu

Takie zapiekanki są super, bo można zrobić je w zasadzie z niczego 😀

I&K W Domowym Zaciszu
11 miesięcy temu

pyszności, bardzo lubię takie dania

Ciekawska Magdalena
11 miesięcy temu

Na szybko i jakie pyszne

ccdd.com.pl
11 miesięcy temu

I super wymyśliłaś! 🙂 Dziękuję za podpowiedź – mi też się zdarza nagotować makaronu zbyt dużo… 🙂

Newenglandblog.pl
11 miesięcy temu

Makaron mogę jeść każdego dnia, na śniadanie, obiad i kolację. Uwielbiam zapiekanki z makaronem.

Gosia
11 miesięcy temu

Dokładnie tak jak i ja! Makarony uwielbiam 🙂

ksiazkowepodrozeanny
11 miesięcy temu

A ja nie miałam pomysłu na dzisiejszą kolacje. I już mam 😊 Dziękuję 😉

Bea
Bea
11 miesięcy temu

Więcej mięsa niż makaronu – to lubię 😀

Małgosia X
11 miesięcy temu

Mniam, mniam.
Buziaki.

immoral
11 miesięcy temu

Proste przepisy rządzą!

Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
11 miesięcy temu

Jesteśmy z tych makaronowych więc na pewno skorzystamy

kristinbb
11 miesięcy temu

Też jestem makaronowa 🙂 Makaron jest dobry na wszystko 🙂

jaryszek
11 miesięcy temu

Ze zdjęć nie wygląda ale może lepiej smakuje? 😉

Oli Loli New Life
11 miesięcy temu

Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad, bynajmniej w moim domu 🙂

MartaFlak
11 miesięcy temu

Wygląda przepysznie – achh, głodna na noc się zrobiłam. 😀

Aneta - zycieipodroze
11 miesięcy temu

Uwielbiam takie zapiekanki. Są doskonałym pomysłem na każdą porę. Pyszności.

Anonimowy
Anonimowy
11 miesięcy temu

Zapiekanka to dobre danie, bo praktycznie wszystko można tam wpakowac, jest sycące.
Narobic się za dużo nie trzeba.
Osobiście często robię zapiekanki.Wasza też wygląda ciekawie-)
Pozdrawiam!
Irena-Hooltaye w podróży

Beata Herbata
11 miesięcy temu

Ja chyba zawsze gotuję za dużo makaronu bo chyba zawsze wydaje mi się, że będzie za mało haha

Roksana www.kopanina.pl
11 miesięcy temu

Bardzo lubię, ale ja najczęściej robię takie rzeczy na patelni 🙂 jest szybciej.

Roksana www.kopanina.pl
11 miesięcy temu

Zazdroszczę tego "więcej czasu" 🙂 bardzo lubię gotować, ale obecnie wybieram to co można zrobić prosto i szybko. Chociaż piekarnik akurat chodzi u nas w domu ciągle 🙂

Gosia
11 miesięcy temu

Zapiekanki bardzo lubię, Twoja wygląda bardzo smacznie 🙂

Anna
11 miesięcy temu

Właśnie szukałam inspiracji na obiad. Dzięki! 🙂

Aneta Kowalska
11 miesięcy temu

Uwielbiam robić i jeść zapiekanki

Unknown
11 miesięcy temu

Wygląda smakowicie. Z miłą chęcią skorzystam z tego przepisu 🙂

Aleks
11 miesięcy temu

Dawno nie robiliśmy żadnej zapiekanki 🙂 Chyba wypróbuję 😀

Bea
Bea
11 miesięcy temu

Podobno naukowcy nie odkryli jeszcze czy jest taki etap dorosłości człowieka, w którym zaczyna gotować makaronu normalnie na dwie osoby zamiast dla całego wojska 😀

Vademecum Mamy
11 miesięcy temu

Często robię zapiekanki. Na obiad lub kolację. Najlepsze są te typu coś z niczego 🙂

czerwona filiżanka
11 miesięcy temu

Oj zjadłabym sobie taką zapiekankę, tylko szkoda że nie mam piekarnika…

Barbarossa
11 miesięcy temu

Dobra gospodyni zawsze cosik wykombinuje 🙂

Inka
11 miesięcy temu

łatwe pyszne i do wielokrotnego powtarzania 🙂

Małgosia
11 miesięcy temu

Uwielbiam, makarony i ser żółty. To moje główne składniki w posiłkach.

Ladythings.pl
11 miesięcy temu

To jeden z tych przepisów typu "coś z niczego". Zazwyczaj zawsze mam w domu makaron, męso mielone w zamrażalniku, pomidorki, cebulkę i ser, więc to dobry pomysł na obiad na szybko. Prosty i przystępny przepis. Dzięki za inspirację. Ostatnio brakuje mi pomysłów, co ugotować.

Anszpi
11 miesięcy temu

Lubię zapiekanki i robiłam nie raz taką z dodatkiem makaronu, ale najczęściej jest ziemniaczana

Juliusz Cesar
11 miesięcy temu

Z tego co tu serwujecie, to jedynie mięsko bym spróbował i to na surowo 🙂

karolina
11 miesięcy temu

To zdjęcie wyglądało tak apetycznie, że musiałam zrobić i wyszła przepyszna zapiekanka.
Bardzo dziękuje za przepis:-))) Pozdrawiam cieplutko:-)

Gosia
10 miesięcy temu

Bardzo kusząca zapiekanka. Makaron zamienię na ciemny, ale czym mogę zastąpić pomidory?

Gosia
10 miesięcy temu
Reply to  Gosia

Pomidory bardzo lubię, ale jestem uczulona niestety. Czasem jem plasterek, dwa ale potem cały dzień muszę się pilnować, żeby nie zjeść czegoś z dużą ilością histaminy

88
0
Daj znać, że jesteś - napisz parę słów.x
()
x