Zapiekanka makaronowa z brokułem

Zapiekanka-z-makaronem-i-brokułem-3

Zapiekanka makaronowa z brokułem pierwszy raz w naszym domu została została wykonana jakieś trzy lata temu. Najpierw na obiad, a później na panieński i ślad po niej zaginął. Nie tak dawno Marco sobie o niej przypomniał, więc została odtworzona na nowo i z takim samym smakiem spałaszowana.

Składniki:

Brokuł – 1 sztuka;

Makaron rurki, falbanki lub świderki – ok. 250 – 300 g.;

Mięso mielone – 500 g.;

Cebula – 1 sztuka;

Czosnek – 3 ząbki;

Ser żółty starty – ok. 100 -150 g.;

Masło, na wysmarowania naczynia.

Sól i pieprz do smaku.

Sos Beszamelowy – składniki i wykonanie na koniec podanego przepisu, ponieważ zapiekanka makaronowa z brokułem jest też smaczna, bez tego dodatku.

Sposób wykonania

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Może być al’dente, ponieważ będzie on jeszcze zapiekany w piekarniku. Twardość / miękkość makaronu leży w upodobaniu domowników.

Brokuł umyć i podzielić na różyczki. W następnej kolejności wrzucić go do lekko osolonej i gotującej się wody. Gotować brokuł przez maksymalnie 5 minut, a następnie zalać go lodowatą wodą (blanszować).

Mięso mielone doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać do mięsa pokrojoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na niewielkim ogniu, tak długo aż mięso nabierze kolorów.

Kiedy powyższe składniki są już gotowe smarujemy całe naczynie żaroodporne masłem. Na spód naczynia kładziemy jedną warstwę makaronu, połowę mięsa mielonego oraz część brokułów. Na brokuły ponownie nakładamy pozostałą część makaronu, mielonego i przykrywamy brokułami. Całość polewamy sosem beszamelowym, a następnie całość posypujemy startym serem. Można najpierw posypać serem a później polać wszystko sosem – nie ma to znaczenia.

Przygotowaną tak zapiekankę pieczemy w piekarniku przez 25 do 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Życzymy smacznego 🙂 🙂

Sos beszamelowy

Potrzebne składniki:

  • Masło – 2 łyżki;
  • Mleko – 3/4 szklanki;
  • Mąka – 3 łyżki;

Wykonanie sosu:

Masło roztopić w rondelku na małym ogniu, później dodać mąkę. Zmieszać te dwa składniki, najlepiej drewnianą łyżką. Intensywnie mieszać i powoli dolewać mleko. Mieszać tak długo, aż sos będzie gęsty. Na koniec polać sosem przygotowane przez nas danie.

Jeśli macie problem lub pytania do wykonania przepisu, dajcie znać w komentarzu lub na e-maila.

Jedliście już polecaną przez nas zapiekankę makaronową z pomidorami? Jeśli nie, to szybko odwiedźcie zamieszczonego wcześniej linka :). Zapraszamy też do zaglądnięcia oraz przetestowania naszych przepisów: kliknij tutaj!

Do zobaczenia w następnym poście o … ?

0 0 votes
Oceń wpis
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
38 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
amasja

Fajny i ciekawy przepis. Zaproponuję tę zapiekankę Ciccino. Ja niestety nie jem mięsa, a mleka i sera jeść nie mogę ze względu na alergię.
Serdeczności dla Was!

Edi i Marco

Polecamy. Smacznego. Wszystkiego co najlepsze.

Agnieszka Kaniuk

Uwielbiam zapiekanki makaronowe. Robię je bardzo często, ale w wersji wegetariańskiej. 😊

Edi i Marco

Takie też są pyszne. Pozdrawiamy 🙂

Smacznie wygląda

I jeszcze lepiej smakuje.

Ismena

Powinno smakować pysznie
Tylko makaron i mąkę zamienię na bezglutenowe
Pozdrawiam nieśmiałymi promykami słońca

Makaron bardzo lubię w każdej postaci, ale brokułów zbyt często nie mogę jeść ze względu na moją chorobę tarczycy.
Jednak pomysł ciekawy na zdrowe i wartościowe danie.

Ania

Co prawda mi bardzo rzadko wychodzą zapiekanki makaronowe (a raczej nie wychodzą dokładnie tak, jak bym chciała), ale nawet bym mogła zaryzykować! Sama robię podobnie makaron z podgotowanymi brokułami, mieszam z czosnkiem i dodaję ser, dużo sera 😀 Widzę, że jeszcze do tego mięsko, beszamel i już mam składniki na Waszą zapiekankę! 😀

Ania

Tego się właśnie spodziewam! Właśnie sobie przypomniałam, że przecież kiedyś lubiłam sobie robić same brokuły zapiekane z beszamelem, tylko takim zrobionym jak do mousaki – z jajkiem (białko ubite) i serem, więc w tej zapiekance tym bardziej musi pasować! 😀

Ania

Oj nie, tu akurat się nie zgodzę, bo ryż i beszamel, makaron i beszamel, to raczej dietetyczne nie są 😉 Przecież beszamel to mąka pszenna, mleko i masło, więc niestety – pójdzie w bioderka, tym bardziej jeśli zmieszamy z jeszcze większą ilością mąki (makaron) lub węglami w postaci ryżu. Ale prawda taka, że to bardzo smaczny sos, więc mi nawet na diecie trudno by było z niego całkowicie zrezygnować 😀

Ania

Kiedyś faktycznie mogło tak trochę być, ale powiem Ci tak od serca, że teraz bardzo modne stają się roślinne zamienniki mięsa. Wegańska wędlina, ser itp. To żywność bardzo wysoko przetworzona, więc to nie jedzenie mięsa też już się trochę ze zdrowiem rozmija… Chyba w obu przypadkach trzeba dokonywać świadomie zakupów i tyle, bo nic innego nie poradzisz… 😉

Myśli Potarganej

Super pomysł na obiad 🙂

Wędrówki po kuchni

Bardzo apetycznie się prezentuje. Ja ostatnio mam właśnie jakąś fazę na brokuły- mogłabym jeść codziennie!

Wędrówki po kuchni

Hmmm u nas z warzywami też różnie bywa w sklepie. Ogólnie są braki, bo my na wyspie 🙁

Słodko Słodka

Lubimy takie zapiekanki 🙂

Magdalena

Uwielbiam makaron, ser i brokuły, to jest przepis zdecydowanie dla mnie 😉

krystynabozenna

Jak dla mnie może być tylko, że bez mięsa 🙂
Lubię makaron z warzywkami 🙂

Łucja-Maria

Fajna zapiekanka, wypróbuję ale bez beszamelu poniewąz nie jem mleka.
Pozdrawiam:)

Kwadrans dla Ciebie

Kocham jeść makaron tak jak uwielbiam jeść brokuły. Potrawa w sam raz dla mnie 🙂

Ania

Ale pychotka mysze zrobić

Małgorzata

Ostatnio mam jakąś fazę na brokuła a w sałatkach bardzo go lubię. Pyszna propozycja 🙂

38
0
Daj znać, że jesteś - napisz parę słów.x