Zapiekanka makaronowa z brokułem pierwszy raz w naszym domu została została wykonana jakieś trzy lata temu. Najpierw na obiad, a później na panieński i ślad po niej zaginął. Nie tak dawno Marco sobie o niej przypomniał, więc została odtworzona na nowo i z takim samym smakiem spałaszowana.
Brokuł – 1 sztuka;
Makaron rurki, falbanki lub świderki – ok. 250 – 300 g.;
Mięso mielone – 500 g.;
Cebula – 1 sztuka;
Czosnek – 3 ząbki;
Ser żółty starty – ok. 100 -150 g.;
Masło, na wysmarowania naczynia.
Sól i pieprz do smaku.
Sos Beszamelowy – składniki i wykonanie na koniec podanego przepisu, ponieważ zapiekanka makaronowa z brokułem jest też smaczna, bez tego dodatku.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Może być al’dente, ponieważ będzie on jeszcze zapiekany w piekarniku. Twardość / miękkość makaronu leży w upodobaniu domowników.
Brokuł umyć i podzielić na różyczki. W następnej kolejności wrzucić go do lekko osolonej i gotującej się wody. Gotować brokuł przez maksymalnie 5 minut, a następnie zalać go lodowatą wodą (blanszować).
Mięso mielone doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać do mięsa pokrojoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na niewielkim ogniu, tak długo aż mięso nabierze kolorów.
Kiedy powyższe składniki są już gotowe smarujemy całe naczynie żaroodporne masłem. Na spód naczynia kładziemy jedną warstwę makaronu, połowę mięsa mielonego oraz część brokułów. Na brokuły ponownie nakładamy pozostałą część makaronu, mielonego i przykrywamy brokułami. Całość polewamy sosem beszamelowym, a następnie całość posypujemy startym serem. Można najpierw posypać serem a później polać wszystko sosem – nie ma to znaczenia.
Przygotowaną tak zapiekankę pieczemy w piekarniku przez 25 do 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Życzymy smacznego 🙂 🙂
Potrzebne składniki:
Wykonanie sosu:
Masło roztopić w rondelku na małym ogniu, później dodać mąkę. Zmieszać te dwa składniki, najlepiej drewnianą łyżką. Intensywnie mieszać i powoli dolewać mleko. Mieszać tak długo, aż sos będzie gęsty. Na koniec polać sosem przygotowane przez nas danie.
Jeśli macie problem lub pytania do wykonania przepisu, dajcie znać w komentarzu lub na e-maila.
Jedliście już polecaną przez nas zapiekankę makaronową z pomidorami? Jeśli nie, to szybko odwiedźcie zamieszczonego wcześniej linka :). Zapraszamy też do zaglądnięcia oraz przetestowania naszych przepisów: kliknij tutaj!
Do zobaczenia w następnym poście o … ?
Fajny i ciekawy przepis. Zaproponuję tę zapiekankę Ciccino. Ja niestety nie jem mięsa, a mleka i sera jeść nie mogę ze względu na alergię.
Serdeczności dla Was!
Polecamy. Smacznego. Wszystkiego co najlepsze.
Uwielbiam zapiekanki makaronowe. Robię je bardzo często, ale w wersji wegetariańskiej. 😊
Takie też są pyszne. Pozdrawiamy 🙂
Smacznie wygląda
I jeszcze lepiej smakuje.
Powinno smakować pysznie
Tylko makaron i mąkę zamienię na bezglutenowe
Pozdrawiam nieśmiałymi promykami słońca
Ismeno, i tak można. Smacznego 🙂
Makaron bardzo lubię w każdej postaci, ale brokułów zbyt często nie mogę jeść ze względu na moją chorobę tarczycy.
Jednak pomysł ciekawy na zdrowe i wartościowe danie.
Irenko zamiast brokuła można dać 1 kalafior :). Z czasem właśnie pojawi się zapiekanka z kalafiorem 🙂 Życzymy zdrówka i pozdrawiamy.
Co prawda mi bardzo rzadko wychodzą zapiekanki makaronowe (a raczej nie wychodzą dokładnie tak, jak bym chciała), ale nawet bym mogła zaryzykować! Sama robię podobnie makaron z podgotowanymi brokułami, mieszam z czosnkiem i dodaję ser, dużo sera 😀 Widzę, że jeszcze do tego mięsko, beszamel i już mam składniki na Waszą zapiekankę! 😀
Aniu polecamy, bardzo smaczna. Beszamel robi sporą robotę smakową.
Tego się właśnie spodziewam! Właśnie sobie przypomniałam, że przecież kiedyś lubiłam sobie robić same brokuły zapiekane z beszamelem, tylko takim zrobionym jak do mousaki – z jajkiem (białko ubite) i serem, więc w tej zapiekance tym bardziej musi pasować! 😀
Pyszność. Nawet brokuł z ryżem i beszamelem – miód malinka 🙂 takie dietetyczne danie.
Oj nie, tu akurat się nie zgodzę, bo ryż i beszamel, makaron i beszamel, to raczej dietetyczne nie są 😉 Przecież beszamel to mąka pszenna, mleko i masło, więc niestety – pójdzie w bioderka, tym bardziej jeśli zmieszamy z jeszcze większą ilością mąki (makaron) lub węglami w postaci ryżu. Ale prawda taka, że to bardzo smaczny sos, więc mi nawet na diecie trudno by było z niego całkowicie zrezygnować 😀
Aniu, racja. Nie wiem dlaczego myśląc o diecie kojarzy się mi ona z daniem bezmięsnym, co oczywiście nie jest prawdą. Pomyliłam pojęcia. Mój błąd.
Kiedyś faktycznie mogło tak trochę być, ale powiem Ci tak od serca, że teraz bardzo modne stają się roślinne zamienniki mięsa. Wegańska wędlina, ser itp. To żywność bardzo wysoko przetworzona, więc to nie jedzenie mięsa też już się trochę ze zdrowiem rozmija… Chyba w obu przypadkach trzeba dokonywać świadomie zakupów i tyle, bo nic innego nie poradzisz… 😉
🙂 🙂 🙂
Super pomysł na obiad 🙂
Smacznego 🙂 polecamy.
Bardzo apetycznie się prezentuje. Ja ostatnio mam właśnie jakąś fazę na brokuły- mogłabym jeść codziennie!
Mniam, my też ale u nas jakiś chwilowy brak brokułów na rejonie 🙁
Hmmm u nas z warzywami też różnie bywa w sklepie. Ogólnie są braki, bo my na wyspie 🙁
Ojojjj 🙁
Lubimy takie zapiekanki 🙂
My również, pod każą postacią.
Uwielbiam makaron, ser i brokuły, to jest przepis zdecydowanie dla mnie 😉
Bardzo nas to cieszy. Życzymy smacznego 🙂
Jak dla mnie może być tylko, że bez mięsa 🙂
Lubię makaron z warzywkami 🙂
Może być bez mięsa 🙂
Fajna zapiekanka, wypróbuję ale bez beszamelu poniewąz nie jem mleka.
Pozdrawiam:)
Polecamy Łucjo i smacznego życzymy.
Kocham jeść makaron tak jak uwielbiam jeść brokuły. Potrawa w sam raz dla mnie 🙂
Więc życzymy smacznego.
Ale pychotka mysze zrobić
Aniu, koniecznie – koniecznie!
Ostatnio mam jakąś fazę na brokuła a w sałatkach bardzo go lubię. Pyszna propozycja 🙂
Małgosiu, zachęcamy do wypróbowania. Też mamy fazę na brokuły i kalafiory 😀