Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką kokosową towarzyszy nam co roku. Mamy to szczęście, że nie musimy udawać się do sklepu po zakup rabarbaru, ponieważ w naszym ogrodzie rośnie niesamowicie duży już okaz. Gdybym była ślimaczkiem lub innym małym robaczkiem czułabym się w nim jak w lesie.
Mąka – 3 szklanki;
Cukier – 1 1/4 szklanki;
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
Soda – 1/4 łyżeczki;
Sól – 1/4 łyżeczki;
Jaja – 3 sztuki;
Jogurt naturalny – 1 szklanka;
Mleko – 1/2 szklanka;
Olej – 1/2 szklanka;
Rabarbar – minimum 1 szklanka owoców.
Do miski wsypujemy kolejno produkty suche: mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda i sól. Składniki te dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jaja, jogurt naturalny (możemy dodać 250 l. śmietany trzydziestoprocentowej zamiast jogurtu), mleko oraz olej. Ponownie mieszamy dokładnie wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę (plech / większą keksówkę).
Myjemy dokładnie rabarbar i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki lub większe plasterki – wszystko zależy od naszej wyobraźni. Tak przygotowane kawałki rabarbaru wciskamy do ciasta. Pamiętajmy o tym aby rabarbar nie dotykał dna blaszki (plecha/ keksówki).
Mąka – 100 g.;
Cukier – 100 g.;
Cukier wanilinowy – 1 opakowanie;
Kokos – 50 g.;
Masło – 80 g..
Do miseczki niewielkiej wielkości wsypujemy: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kokos, masło. Zalecamy wyciągnąć masło wcześniej z lodówki aby nie było twarde. Wszystkie wyżej wymienione składniki gnieciemy ze sobą tak długo, aż utworzą kruszonkę (nie będzie widać przede wszystkim masła).
Ciasto kruszymy przygotowaną kruszonką z kokosem, pokrywając każdy jego zakamarek. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 40 – 45 minut, w zależności od piekarnika.
Życzymy smacznego 🙂
Was także do zakładki: PRZEPISY na naszym blogu – może znajdziecie coś dla siebie smacznego. Zachęcamy także do wizyt na naszym FanPejdżu czy Instagramie, gdzie dzieje się o wiele więcej niż na blogu.
Podziel się z nami swoimi pysznościami w komentarzu pod tym postem 🙂 Za każde ciepłe słowo i konstruktywny komentarz bardzo dziękujemy, jak również za to, że jesteś z nami.
Do zobaczenia w sieci.
Drobne ciasteczka z orzechem włoskim rozpoczynają naszą serię małych ciasteczek, które pieczemy przed świętami Bożego Narodzenia. Może już po świętach,
Sałatka z brokułu i jajka oraz z dodatkiem sosu czosnkowego a także pomidora ozdobi Twój talerz w ciekawe kolory. Czyż
Domowy rosół drobiowy z kury najczęściej gości podczas niedzielnych obiadów. Niemniej jednak przyznaję, że chociaż zupy są w wykonaniu szybkie,
Mniam, mniam!
Przy dzisiejszej pogodzie w sam raz:-)
Nie zaprzeczamy 🙂
Pyszne ciasto sezonowe, ta kruszonka kokosowa super, a Wasz rabarbar zachwyca, kawał byka 😉
Słodko Słodka, w sumie jest jeszcze większy, prawie do ramion mi sięga 🙂 haha
Uwielbiam rabarbarowe ciasto. 😊
Agnieszko, zapraszamy na degustację.
Ciasto wygląda obłędnie. Domyślam się, że smakuje wybornie.
Pozdrawiam:)
Łucjo, bez dwóch zdań 🙂
ojjjj tak, bardzo chętnie, na pewno wypróbuję ten przepis <3
Koralina, przepis jest bardzo prostym więc zachęcamy. Pozdrawiamy.
Smak dzieciństwa
Oj tak, przeniesiony w dorosłość.
Ciasto wygląda apetycznie nawet dla mnie, tej która nie lubi ciast z owocami. Cieszę się, że jesteście w dobrej kondycji, niechaj tak pozostanie. Ukłony
Iwonko dziękujemy. Staramy się jak możemy.
Ciasto z rabarbarem uwielbiam i pysznie piekła takie moja Mama.
Ja się w mące babrać nie lubię.Ciast piec nie umiem.
Popatrzę sobie i zjem zdjęcie-)))
Irenko, babrać się nie trzeba. Mikser w łapki i do dzieła 🙂
Uwielbiam takie proste przepisy 🙂
Agaman polecamy się na przyszłość.
Ciasta rabarbarowego nie miałam okazji jeszcze robić 🙂 Ale chętnie kiedyś spróbuję.
Polecamy, to nie takie straszne. 🙂
Ostatnio jem mnóstwo ciasta drożdżowego z rabarbarem <3
Ciasta drożdżowego nie umiem (jeszcze??). Mniam – zjadlibyśmy.
To musi być świetne połączenie. Jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z rabarbarem i kokosem 🙂
Kasiu, polecamy — spróbuj 🙂 smaczne.
Wygląda bajecznie smacznie i bajecznie prosto! <3
Ewo, zapewniamy że to ciasto właśnie takie jest 🙂
Kocham takie proste ciacha 😍 na pewno zrobię
Ingo polecamy. Na pewno się nie zawiedziesz.
Muszę spróbować, bo rabarbar jest. Nigdy nie jadłam go z kokosem!
Moniko, zachęcamy — koniecznie spróbuj. Warto.
Kokosowej kruszonki nigdy nie robiłam, ale ciasto z rabarbarem uwielbiam!
Spróbuj ją zrobić, jest na prawdę pyszna.
Ciasto wygląda apetycznie. Uwielbia drożdżaka z rabarbarem, ale Twój przepis jest bardzo ciekawy.
Pozdrawiam Alina
Alinko dziękuje za miłe słowa. Serdeczności.
Uwielbiam takie proste ciasta, dobre na każdą okazję. Chętnie zjadłabym kawałeczek 🙂
Polecamy Małgosiu. Na pewno zasmakuje i wykonasz to ciasto nie jeden raz.
Wow, jakie extra zdjęcia z przygotowania ciasta …Krok po kroku…
Krysiu, bo nie każdy potrafi zrobić a tak przynajmniej widzi coś niecoś 🙂
Posadziłam sadzonki rabarbaru w tym roku, chyba na jesieni będą zbiory w tym roku :-))) A le na przyszłą wiosnę będzie swój…
Super Krysiu. Niech rośnie Wasz rabarbar do gigantycznych rozmiarów. Z roku na rok będzie coraz to większy.
O! To sezon rabarbarowy? Jak tak to trzeba korzystać! Zdecydowanie:)
Korzystamy ile wlezie i pozdrawiamy.
ja uwielbiam kompot z rabarbaru:) Ale ciastem nie pogardzę:)
A więc — smacznego!
Duże urosło, kradnę przepis. Lubię ją oleju.
Agnieszko bardzo nam miło.
Aż mi ślinka pociekła – uwielbiam takie ciasta!
Zołzo, a więc — smacznego.
Robisz apatyt. 🙂 Nawet patrzałam wczoraj w sklepie na rabarbar, ale nie miałam na niego pomysłu i nie wzięłam.
Jolu, to następnym razem już pomysł się pojawi 😀
Narobiłaś mi ochoty na takie ciasto,a u mnie rabarbaru brak 🙁 Wygląda mega pysznie
Uuuuuu nie fajnie, że nie masz. U nas jeszcze jest 🙂
Coś pysznego!
Pyszności! Ciacho wygląda bardzo apetycznie 🙂