Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką kokosową

Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką kokosową towarzyszy nam co roku. Mamy to szczęście, że nie musimy udawać się do sklepu po zakup rabarbaru, ponieważ w naszym ogrodzie rośnie niesamowicie duży już okaz. Gdybym była ślimaczkiem lub innym małym robaczkiem czułabym się w nim jak w lesie.

Składniki do ciasta:

Mąka – 3 szklanki;

Cukier – 1 1/4 szklanki;

Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;

Soda – 1/4 łyżeczki;

Sól – 1/4 łyżeczki;

Jaja – 3 sztuki;

Jogurt naturalny – 1 szklanka;

Mleko – 1/2 szklanka;

Olej – 1/2 szklanka;

Rabarbar – minimum 1 szklanka owoców.

Przygotowanie ciasta:

Do miski wsypujemy kolejno produkty suche: mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda i sól. Składniki te dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jaja, jogurt naturalny (możemy dodać 250 l. śmietany trzydziestoprocentowej zamiast jogurtu), mleko oraz olej. Ponownie mieszamy dokładnie wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę (plech / większą keksówkę).

Myjemy dokładnie rabarbar i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki lub większe plasterki – wszystko zależy od naszej wyobraźni. Tak przygotowane kawałki rabarbaru wciskamy do ciasta. Pamiętajmy o tym aby rabarbar nie dotykał dna blaszki (plecha/ keksówki).

Kruszonka kokosowa:

Mąka – 100 g.;

Cukier – 100 g.;

Cukier wanilinowy – 1 opakowanie;

Kokos – 50 g.;

Masło – 80 g..

Wykonanie kruszonki:

Do miseczki niewielkiej wielkości wsypujemy: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kokos, masło. Zalecamy wyciągnąć masło wcześniej z lodówki aby nie było twarde. Wszystkie wyżej wymienione składniki gnieciemy ze sobą tak długo, aż utworzą kruszonkę (nie będzie widać przede wszystkim masła).

Ciasto kruszymy przygotowaną kruszonką z kokosem, pokrywając każdy jego zakamarek. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 40 – 45 minut, w zależności od piekarnika.

Życzymy smacznego 🙂

Zapraszamy

Was także do zakładki: PRZEPISY na naszym blogu – może znajdziecie coś dla siebie smacznego. Zachęcamy także do wizyt na naszym FanPejdżu czy Instagramie, gdzie dzieje się o wiele więcej niż na blogu.

Podziel się z nami swoimi pysznościami w komentarzu pod tym postem 🙂 Za każde ciepłe słowo i konstruktywny komentarz bardzo dziękujemy, jak również za to, że jesteś z nami.

Do zobaczenia w sieci.

0 0 vote
Article Rating
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
54 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
jotka
3 miesięcy temu

Mniam, mniam!
Przy dzisiejszej pogodzie w sam raz:-)

Słodko Słodka
3 miesięcy temu

Pyszne ciasto sezonowe, ta kruszonka kokosowa super, a Wasz rabarbar zachwyca, kawał byka 😉

Agnieszka Kaniuk
3 miesięcy temu

Uwielbiam rabarbarowe ciasto. 😊

Łucja-Maria
3 miesięcy temu

Ciasto wygląda obłędnie. Domyślam się, że smakuje wybornie.
Pozdrawiam:)

Koralina
3 miesięcy temu

ojjjj tak, bardzo chętnie, na pewno wypróbuję ten przepis <3
 

Patrycja
3 miesięcy temu

Smak dzieciństwa

Iwona Zmyslona
Iwona Zmyslona
3 miesięcy temu

Ciasto wygląda apetycznie nawet dla mnie, tej która nie lubi ciast z owocami. Cieszę się, że jesteście w dobrej kondycji, niechaj tak pozostanie. Ukłony

Irena - Hooltaye w podróży
3 miesięcy temu

Ciasto z rabarbarem uwielbiam i pysznie piekła takie moja Mama.
Ja się w mące babrać nie lubię.Ciast piec nie umiem.
Popatrzę sobie i zjem zdjęcie-)))

Agaman
3 miesięcy temu

Uwielbiam takie proste przepisy 🙂

Aleksandra
3 miesięcy temu

Ciasta rabarbarowego nie miałam okazji jeszcze robić 🙂 Ale chętnie kiedyś spróbuję.

booky.tramp
booky.tramp
3 miesięcy temu

Ostatnio jem mnóstwo ciasta drożdżowego z rabarbarem <3

Katarzyna
3 miesięcy temu

To musi być świetne połączenie. Jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z rabarbarem i kokosem 🙂

Ewa Smaś
3 miesięcy temu

Wygląda bajecznie smacznie i bajecznie prosto! <3

Inga
3 miesięcy temu

Kocham takie proste ciacha 😍 na pewno zrobię

Monika Kilijańska
3 miesięcy temu

Muszę spróbować, bo rabarbar jest. Nigdy nie jadłam go z kokosem!

Wiewiórka w okularach
3 miesięcy temu

Kokosowej kruszonki nigdy nie robiłam, ale ciasto z rabarbarem uwielbiam!

a-lenka
3 miesięcy temu

Ciasto wygląda apetycznie. Uwielbia drożdżaka z rabarbarem, ale Twój przepis jest bardzo ciekawy.
Pozdrawiam Alina
 

Last edited 3 miesięcy temu by a-lenka
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu

Uwielbiam takie proste ciasta, dobre na każdą okazję. Chętnie zjadłabym kawałeczek 🙂

krystynabozenna
3 miesięcy temu

Wow, jakie extra zdjęcia z przygotowania ciasta …Krok po kroku…

krystynabozenna
3 miesięcy temu
Reply to  Edi i Marco

Posadziłam sadzonki rabarbaru w tym roku, chyba na jesieni będą zbiory w tym roku :-))) A le na przyszłą wiosnę będzie swój…

czerwonafilizanka
3 miesięcy temu

O! To sezon rabarbarowy? Jak tak to trzeba korzystać! Zdecydowanie:)

MangoMania
MangoMania
3 miesięcy temu

ja uwielbiam kompot z rabarbaru:) Ale ciastem nie pogardzę:)

Agnieszka
Agnieszka
3 miesięcy temu

Duże urosło, kradnę przepis. Lubię ją oleju.

Zołza z kitką
3 miesięcy temu

Aż mi ślinka pociekła – uwielbiam takie ciasta!

Jola [Manager Pixeli]
3 miesięcy temu

Robisz apatyt. 🙂 Nawet patrzałam wczoraj w sklepie na rabarbar, ale nie miałam na niego pomysłu i nie wzięłam.

Małgorzata
Małgorzata
1 miesiąc temu

Narobiłaś mi ochoty na takie ciasto,a u mnie rabarbaru brak 🙁 Wygląda mega pysznie

Małgosia X
Małgosia X
1 miesiąc temu

Coś pysznego!

Joanna
1 miesiąc temu

Pyszności! Ciacho wygląda bardzo apetycznie 🙂

54
0
Daj znać, że jesteś - napisz parę słów.x
()
x