Pierś z indyka duszona w sosie własnym

Pierś z indyka duszona w sosie własnym to danie, które od jakiegoś czasu zaczęło przyjmować się w naszym domowym zaciszu. Połączenie różnorodności przypraw dodaje daniu smaku, który czujemy na podniebieniu przez kilka dni. Nie owijając w bawełnę zapraszamy do zapoznania się z ciekawym przepisem na smaczny i szybki obiad.

Składniki

  • Podwójna pierś z indyka;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • Olej;
  • 2 łyżki mąki;
  • Sól;
  • Pieprz.

Wykonanie

Pierś z indyka należy przemyć a później ją osuszyć i następnie usunąć błonki oraz chrząstki. Tak przygotowane mięso pokrój w kostkę i włóż do miseczki. Dodaj 3 łyżki oleju oraz 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Później posyp wszystko 1 łyżeczką słodkiej papryki, cynamonu oraz kurkumy. Dokładnie całość wymieszaj. Na koniec skrop sokiem z połówki cytryny i odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby mięso się zamarynowało.

Na patelni zgrzej olej, następnie przełóż mięso i obsmaż. Później zmniejsz ogień, dodaj pozostałości marynaty z miski i lekko podlej wodą. Przykryj patelnię pokrywą i duś tak długo aż pierś z indyka będzie miękka. Gdyby się okazało, że woda wyparuje to dolej jej troszkę.

Do małego kubeczka wlej odrobinę wody, dodaj dwie łyżki mąki oraz sosu z patelni. Wymieszaj wszystko dokładnie aby nie było grudek. Następnie wlej powstałą zawartość na patelnię i wymieszaj z mięsem. Gdy sos się zagęści, zdejmij patelnię z palnika i nałóż danie na talerz.

Życzymy smacznego!

Sposób podania

Pierś z indyka duszona w sosie własnym można podawać na wiele sposobów. Począwszy od ziemniaków i dobrej sałatki po potratowanie dania jako nugetsy z sosem np. tatarskim czy czosnkowym 🙂

My zaś zjedliśmy pierś z indyka duszona w sosie własnym z sałatką z kaszy jęczmiennej perłowej. Pozostałe nasze mniejsze i większe dania zobaczyć możecie na blogu w zakładce: PRZEPISY, na które już Was serdecznie zapraszamy :).

Polecamy też inne smaczne blogi:

Podziel się

24
Dodaj komentarz

avatar
12 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
Irena-HooltayewpodróżyMałgorzataAgnieszkaMałgosia XUrszula97 Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Łucja-Maria
Gość

Wygląda przepysznie. Na widok tego dania zrobiłam się głodna.
Dobrze, że obiad będziemy mieć o dwunastej.
Miłej niedzieli dla Ciebie Edytko i dla Męża:)

Agnieszka Kaniuk
Gość

Ja jestem wegetarianką, ale moja rodzinka, na pewno byłaby zachwycona takim daniem. 😊

Vojtek
Gość

Dziękuję bardzo za wizytę u mnie. I spóźnione Wesołych Świąt 🙂 Dziękuję za przepis. W tym roku mało jedzenia kupiłem ale i tego nie zjadłem. Dobre jedzenie nie jest już takim rarytasem jak kiedyś. I szczęśliwego, zdrowego roku Tobie życzę!

Merypodróżniczka
Gość

Indycze mięsko jest delikatne. Ja jadam tylko z ziemniakami i gotowanymi warzywami. Pozdrawiam:)

Gosia z Mamelkowa
Gość
Gosia z Mamelkowa

Oprócz czosnku wszystko w tym przepisie lubię, więc może się skuszę:)
ps. wszystkiego najlepszego na nowy rok!

Kinga
Gość

Fajny taki sosik ♥

Karolina90
Gość

Apetycznie wygląda.
Pozdrawiam cieplutko

Urszula97
Gość
Urszula97

Dzień Dobry.Zgubiłam Was ale już jestescie w zasobach.Lubię indyka pod każdą postacią. WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU.

Małgosia X
Gość
Małgosia X

Brzmi i wygląda bardzo smakowicie.
Uściski.

Agnieszka
Gość

Smacznie wygląda

Małgorzata
Gość

Pyszne danie i co najważniejsze znajduje się w nim wszystko co lubię i co mogę jeść więc przy okazji chętnie wypróbuję. Myślę, aby dodać pomidory i zrobić pyszny sosik, co sądzisz?

Irena-Hooltayewpodróży
Gość

Fajny przepis, wygląda super.
Czasami trzeba zjeść coś treściwego, bo na samych sałatkach długo się nie pociągnie-0
Do wypróbowania!