Pierś z indyka duszona w sosie własnym

Duszony-indyk-w-sosie-własnym

Pierś z indyka duszona w sosie własnym to danie, które od jakiegoś czasu zaczęło przyjmować się w naszym domowym zaciszu. Połączenie różnorodności przypraw dodaje daniu smaku, który czujemy na podniebieniu przez kilka dni. Nie owijając w bawełnę zapraszamy do zapoznania się z ciekawym przepisem na smaczny i szybki obiad.

Składniki

  • Podwójna pierś z indyka;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • Olej;
  • 2 łyżki mąki;
  • Sól;
  • Pieprz.

Wykonanie

Pierś z indyka należy przemyć a później ją osuszyć i następnie usunąć błonki oraz chrząstki. Tak przygotowane mięso pokrój w kostkę i włóż do miseczki. Dodaj 3 łyżki oleju oraz 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Później posyp wszystko 1 łyżeczką słodkiej papryki, cynamonu oraz kurkumy. Dokładnie całość wymieszaj. Na koniec skrop sokiem z połówki cytryny i odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby mięso się zamarynowało.

Na patelni zgrzej olej, następnie przełóż mięso i obsmaż. Później zmniejsz ogień, dodaj pozostałości marynaty z miski i lekko podlej wodą. Przykryj patelnię pokrywą i duś tak długo aż pierś z indyka będzie miękka. Gdyby się okazało, że woda wyparuje to dolej jej troszkę.

Do małego kubeczka wlej odrobinę wody, dodaj dwie łyżki mąki oraz sosu z patelni. Wymieszaj wszystko dokładnie aby nie było grudek. Następnie wlej powstałą zawartość na patelnię i wymieszaj z mięsem. Gdy sos się zagęści, zdejmij patelnię z palnika i nałóż danie na talerz.

Życzymy smacznego!

Sposób podania

Pierś z indyka duszona w sosie własnym można podawać na wiele sposobów. Począwszy od ziemniaków i dobrej sałatki po potratowanie dania jako nugetsy z sosem np. tatarskim czy czosnkowym 🙂

My zaś zjedliśmy pierś z indyka duszona w sosie własnym z sałatką z kaszy jęczmiennej perłowej. Pozostałe nasze mniejsze i większe dania zobaczyć możecie na blogu w zakładce: PRZEPISY, na które już Was serdecznie zapraszamy :).

Polecamy też inne smaczne blogi:

5 1 vote
Oceń wpis
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
31 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Łucja-Maria

Wygląda przepysznie. Na widok tego dania zrobiłam się głodna.
Dobrze, że obiad będziemy mieć o dwunastej.
Miłej niedzieli dla Ciebie Edytko i dla Męża:)

Agnieszka Kaniuk

Ja jestem wegetarianką, ale moja rodzinka, na pewno byłaby zachwycona takim daniem. 😊

Vojtek

Dziękuję bardzo za wizytę u mnie. I spóźnione Wesołych Świąt 🙂 Dziękuję za przepis. W tym roku mało jedzenia kupiłem ale i tego nie zjadłem. Dobre jedzenie nie jest już takim rarytasem jak kiedyś. I szczęśliwego, zdrowego roku Tobie życzę!

Merypodróżniczka

Indycze mięsko jest delikatne. Ja jadam tylko z ziemniakami i gotowanymi warzywami. Pozdrawiam:)

Gosia z Mamelkowa

Oprócz czosnku wszystko w tym przepisie lubię, więc może się skuszę:)
ps. wszystkiego najlepszego na nowy rok!

Kinga

Fajny taki sosik ♥

Karolina90

Apetycznie wygląda.
Pozdrawiam cieplutko

Urszula97

Dzień Dobry.Zgubiłam Was ale już jestescie w zasobach.Lubię indyka pod każdą postacią. WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU.

Małgosia X

Brzmi i wygląda bardzo smakowicie.
Uściski.

Agnieszka

Smacznie wygląda

Małgorzata

Pyszne danie i co najważniejsze znajduje się w nim wszystko co lubię i co mogę jeść więc przy okazji chętnie wypróbuję. Myślę, aby dodać pomidory i zrobić pyszny sosik, co sądzisz?

Fajny przepis, wygląda super.
Czasami trzeba zjeść coś treściwego, bo na samych sałatkach długo się nie pociągnie-0
Do wypróbowania!

Dominika D.

Wygląda naprawdę smakowicie, aż się głodna zrobiłam 😉

Wędrówki po kuchni

Wspaniałe danie. Indyka bardzo lubię i często gości na moim talerzu. Twoje danie z chęcią bym zjadła

PoprostuMichal

Nie dodajecie śmietany ? Ja każde dnie zaprawiam śmietaną smakuje pysznie . Ale czosnek żadziej dodaje chociaż go nie unikam ale jakoś z indykiem nie bardzo mi pasuje . Pozdrawiam 🙂

trackback

2increases

31
0
Daj znać, że jesteś - napisz parę słów.x