Pierś z indyka duszona w sosie własnym to danie, które od jakiegoś czasu zaczęło przyjmować się w naszym domowym zaciszu. Połączenie różnorodności przypraw dodaje daniu smaku, który czujemy na podniebieniu przez kilka dni. Nie owijając w bawełnę zapraszamy do zapoznania się z ciekawym przepisem na smaczny i szybki obiad.
Pierś z indyka należy przemyć a później ją osuszyć i następnie usunąć błonki oraz chrząstki. Tak przygotowane mięso pokrój w kostkę i włóż do miseczki. Dodaj 3 łyżki oleju oraz 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Później posyp wszystko 1 łyżeczką słodkiej papryki, cynamonu oraz kurkumy. Dokładnie całość wymieszaj. Na koniec skrop sokiem z połówki cytryny i odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby mięso się zamarynowało.
Na patelni zgrzej olej, następnie przełóż mięso i obsmaż. Później zmniejsz ogień, dodaj pozostałości marynaty z miski i lekko podlej wodą. Przykryj patelnię pokrywą i duś tak długo aż pierś z indyka będzie miękka. Gdyby się okazało, że woda wyparuje to dolej jej troszkę.
Do małego kubeczka wlej odrobinę wody, dodaj dwie łyżki mąki oraz sosu z patelni. Wymieszaj wszystko dokładnie aby nie było grudek. Następnie wlej powstałą zawartość na patelnię i wymieszaj z mięsem. Gdy sos się zagęści, zdejmij patelnię z palnika i nałóż danie na talerz.
Życzymy smacznego!
Pierś z indyka duszona w sosie własnym można podawać na wiele sposobów. Począwszy od ziemniaków i dobrej sałatki po potratowanie dania jako nugetsy z sosem np. tatarskim czy czosnkowym 🙂
My zaś zjedliśmy pierś z indyka duszona w sosie własnym z sałatką z kaszy jęczmiennej perłowej. Pozostałe nasze mniejsze i większe dania zobaczyć możecie na blogu w zakładce: PRZEPISY, na które już Was serdecznie zapraszamy :).
Polecamy też inne smaczne blogi:
Wygląda przepysznie. Na widok tego dania zrobiłam się głodna.
Dobrze, że obiad będziemy mieć o dwunastej.
Miłej niedzieli dla Ciebie Edytko i dla Męża:)
Dziękujemy Łucjo za ciepłe słowa i życzymy smacznego 🙂
Ja jestem wegetarianką, ale moja rodzinka, na pewno byłaby zachwycona takim daniem. 😊
Rozumiem. Dla wegan też z czasem coś znajdziemy i wymyślimy 🙂
Dziękuję bardzo za wizytę u mnie. I spóźnione Wesołych Świąt 🙂 Dziękuję za przepis. W tym roku mało jedzenia kupiłem ale i tego nie zjadłem. Dobre jedzenie nie jest już takim rarytasem jak kiedyś. I szczęśliwego, zdrowego roku Tobie życzę!
Dziękujemy i serdeczności dla Ciebie.
Indycze mięsko jest delikatne. Ja jadam tylko z ziemniakami i gotowanymi warzywami. Pozdrawiam:)
Mniam to też musi być apetyczne danie.
Oprócz czosnku wszystko w tym przepisie lubię, więc może się skuszę:)
ps. wszystkiego najlepszego na nowy rok!
Czosnek zawsze można „wyrzucić” – my jesteśmy bardzo czosnkowi 😀
Fajny taki sosik ♥
🙂 🙂
Apetycznie wygląda.
Pozdrawiam cieplutko
Dziękujemy Karolino
Dzień Dobry.Zgubiłam Was ale już jestescie w zasobach.Lubię indyka pod każdą postacią. WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU.
Dziękujemy bardzo bardzo i wzajemnie.
Brzmi i wygląda bardzo smakowicie.
Uściski.
I smakowicie smakuje.
Smacznie wygląda
i smakuje 🙂
Pyszne danie i co najważniejsze znajduje się w nim wszystko co lubię i co mogę jeść więc przy okazji chętnie wypróbuję. Myślę, aby dodać pomidory i zrobić pyszny sosik, co sądzisz?
Małgosiu jestem na tak. Próbuj 🙂 Dziś jest dużo możliwości a smaki czasem dobrze jak się pogryzą 😉
Fajny przepis, wygląda super.
Czasami trzeba zjeść coś treściwego, bo na samych sałatkach długo się nie pociągnie-0
Do wypróbowania!
Irenko polecamy. 🙂 Serdeczności dla Ciebie.
Wygląda naprawdę smakowicie, aż się głodna zrobiłam 😉
Dominiko, więc smacznego 🙂
Wspaniałe danie. Indyka bardzo lubię i często gości na moim talerzu. Twoje danie z chęcią bym zjadła
Małgosiu, polecam i zachęcam – uwielbiamy to połączenie. Smak pozostaje na długo.
Nie dodajecie śmietany ? Ja każde dnie zaprawiam śmietaną smakuje pysznie . Ale czosnek żadziej dodaje chociaż go nie unikam ale jakoś z indykiem nie bardzo mi pasuje . Pozdrawiam 🙂
A widzisz. 🙂 Tak to czasem jest. My śmietanę z kolei rzadko dodajemy do dań mięsnych, z kolei czosnek prawie jest wszędzie.
Każdy z nas ma swoje „to musi się znaleźć w daniu dnia” 🙂
Dziękujemy za komentarz i podzielenie się opinią Michale. Nie omieszkamy dodać do indyka w przyszłości śmietany 🙂
2increases