Paluszki serowe

Paluszki serowe nie są daniem skomplikowanym i nie mają nic wspólnego z firmą Aksam, która tworzy smaczne, pyszne oraz chrupiące przekąski. Do przygotowania paluszków serowych nie potrzebujemy dużo składników. Produkcja nie zawiera też długiego czasu przygotowania.

Składniki:

  • Ser żółty w kostce na grubość około 1 centymetra – naszą propozycją jest ser Gouda lub Morski;
  • Mąka;
  • Bułka tarta;
  • Jaja;
  • Olej;
  • Woda.

Sposób wykonania:

Ser żółty kroimy w 3 lub 4 mniej więcej takiej samej wielkości plastry. Następnie lekko moczymy każdy kawałek w wodzie. Kolejno obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Aby panierka nie była zbyt cienka, jeszcze raz moczymy ser w jajku i obtaczamy bułką tartą.

Rozgrzewamy patelnię oraz olej. Gdy olej jest odpowiednio rozgrzany wykładamy paluszki serowe na patelnię i smażymy z każdej strony, tak długo aż panierka nabierze ładnego, złocistego koloru. Aby ser żółty ze szybko się nam nie roztopił dobrze jest smażyć go na małym ogniu.

Gdy paluszki serowe są już gotowe, przekładamy je na talerz i możemy zajadać się nimi z ulubionymi dodatkami. U nas była to tym razem kasza gryczana prażona.

Smacznego!!

Zapraszamy Was do zakładki PRZEPISY, po inne ciekawe dania które od czasu do czasu udaje się nam stworzyć 🙂 .

Zachęcamy do wizyt innych blogów, na które warto zaglądnąć. Ostrzegamy jednak: niektóre przepisy są tak smaczne, że może pójść parę kilo w boczki 😉 😉

Podziel się

28
Dodaj komentarz

avatar
16 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
MinimiliIsmenaIwona ZmyslonaMagdaZufi.pl Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Bożena
Gość

Na pewno są przepyszne, jestem tylko ciekawa, czy ta gruba panierka podczas smażenia się nie odlepia, bo przecież ser jest gładki, więc trudniej jest panierce niż np. na schabowym.

Łucja-Maria
Gość

Doskonały, piątkowy obiad.
Pozdrawiam serdecznie:)

Agnieszka Kaniuk
Gość

Szkoda że jestem na diecie. 😊

Kinga
Gość

Ciekawie wyglądają 🙂

Urszula
Gość

Dla mnie takie danie za bardzo obciąża układ trawienny, ale wygląda bardzo smakowicie:)))

Karolina90
Gość

Ależ to apetycznie wygląda… Pozdrawiam serdecznie

Małgorzata
Gość

Och jak ja zazdroszczę ludziom, którzy mogą sobie pozwolić na takie jedzonko 🙂 Z chęcią bym zjadła, bo z pewnością są pyszne!

Słodko Słodka
Gość

Świetny pomysł,mój syn by wcinał 🙂

Irena-Hooltayewpodróży
Gość

Wyglądają super.
Szkoda,że nie mogę takich dań jeść.
Zostaje mi tylko kasza na pocieszenie-)

Krystyna 7.8
Gość

Wygląda nieźle czyli apetycznie. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

Pieprzyć z Fantazją
Gość
Pieprzyć z Fantazją

Świetny pomysł na pyszny obiad. Początkowo myślałam, że to paluszki rybne a tu taka mega smaczna niespodzianka! Super pomysł!

Zufi.pl
Gość

Borze szumiący, jadłabym, ale oczami niestety – mój żołądek by tego nie wytrzymał. Dla dzieciaków się nada – chętnie wypróbuję 😊

Magda
Gość

Bardzo apetyczne paluszki, chociaż niestety nie dla mnie, dieta nie pozwala na takie smakołyki ::)

Iwona Zmyslona
Gość
Iwona Zmyslona

Napisałaś, że ser kroimy w plastry, zatem jak to się stało, że koło przemieniło się w prostokąt? (żartuję)! Wasze paluchy wyglądają równie apetycznie jak te rybne ulubione mojego syna. Pokażę mu przepis, może spróbuje zrobić. Pozdrawiam.

Ismena
Gość

Witaj
Dzisiejszy wiatr przywiał mnie do Ciebie. Dawno mnie tutaj nie było. Widzę , że trochę straciłam, Ale już nadrabiam zaległości
Pozdrawiam szumem wiatru za oknem

Minimili
Gość

Właśnie wróciliśmy ze Słowacji, więc wszelkie smaki serowe są nam bliskie:-)