Mizeria na bogato

Mizeria na bogato jest bardzo szybkim daniem, a raczej dodatkiem do obiadu czy ciepłej obiadokolacji. Patrząc na to co mam w lodówce i spiżarce uznałam, że zrobię rozszerzoną wersję mizerii.

Składniki

  • Zielony ogórek.
  • Pomidor.
  • Cebula.
  • Rzodkiewka.
  • Maślanka.
  • Koperek
  • Pieprz.
  • Sól.

Wykonanie

Najpierw umyj i obierz zielony ogórek. Następnie potrzyj go na tarce. Później zajmij się pomidorem – pokrój w kostkę. Obierz cebulę i też pokrój na kostkę lecz troszkę drobniejszą. Rzodkiewkę przepłucz pod wodą i także pokrój na kawałki. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj tyle ile lubisz. Każdy z nas zna swoje możliwości i smaki. Odłóż na bok, na godzinę lub dwie aby wszystko się przetrawiło. Po tym czasie zalej całość maślanką i wymieszaj. Sprawdź też czy mizeria na bogato jest wystarczająco doprawiona. Jeśli nie, dodaj jeszcze odrobinę soli i pieprzu.

Dodaj koperku, posyp po górze i nie mieszaj z całością – jest to taki element dekoracyjny 🙂 Smacznego!

Na pozostałe przepisy zapraszamy do naszej kulinarnej zakładki.

Ciekawe blogi kulinarne, które polecamy:

0 0 vote
Article Rating
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
78 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
jotka
1 rok temu

Podobno nie łączy się zielonego ogórka z pomidorem…nie mam tego problemu, bo za mizeria nie przepadam.

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu
Reply to  jotka

Tak, ale dotyczy to uprawy a nie o przyrzadzania salatki.
Pozdrawiam
Kinga

jotka
1 rok temu
Reply to  jotka

Napisałam podobno, bo takie było zdanie pani dietetyk w Tv…

Gosia
1 rok temu
Reply to  jotka

Ja raczej też unikam tego połączenia -mój dietetyk i trener też odradza

Ewa
Ewa
1 rok temu

Mi łączenie ogórka z pomidorem nie przeszkadza, a smakuje pysznie 🙂

Renia
1 rok temu

Też łączę pomidory z ogórkami:))Twoja sałatka wygląda smakowicie:)Pozdrawiam serdecznie:))

Roksana www.kopanina.pl

Proste i pyszne 🙂 Też tak łączę warzywa, w ogóle nie przejmuję się stereotypami. Tak mi smakuje i dla mnie to super opcja.

Roksana www.kopanina.pl
11 miesięcy temu

To tak samo jak podobno nie pije się herbaty z cytryną… Też piję i dobrze mi z tym 😉

Roksana www.kopanina.pl
11 miesięcy temu

W takiej herbacie chodzi o szkodliwe związki glinu, które się wytrącają. Ale ja nie popadam w paranoję 🙂

Kwadrans dla Ciebie
1 rok temu

Uwielbiam jeść mizerię, ale tej wersji jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować i tą wersję 🙂

Aneta Kowalska
1 rok temu

Bardzo często robię taka mizerie i jest pyszna

Karolina90
1 rok temu

Mam uczulenie na pomidory, więc ta wersja jest chyba nie dla mnie

Gosia
1 rok temu

Dla mnie mizeria to tylko z ogórków 🙂 Ale taka sałatka tez może być dobra dla miłośników takich kombinacji smakowych

Anna
1 rok temu

Lubię mizerię, ale zazwyczaj nie dodaję rzodkiewki. 🙂

Ccdd.com.pl
1 rok temu

Moja mizeria to ogórek, sól, pieprz i jogurt naturalny. Pomidora też dodaję, ale wtedy nie jest to dodatek do drugiego dania tylko właśnie sałatka.Z rzodkiewką jeszcze nie próbowałam. 🙂

Aleks
1 rok temu

Zwykle robię mizerię z samych ogórków, słyszałam o takie z rzodkiewki, ale takiego połączenia nie znałam 🙂

Kasia Rekruter
1 rok temu

Za zwyczajną mizerią nie przepadam, ale taką chętnie bym zjadła 🙂

Anszpi
1 rok temu

Lubię takie sałatki, super smakuje np z bagietką czosnkową

SAWKA
1 rok temu

mizeria na bogato to oksymoron 🙂
potrzebna nowa nazwa

Monika
1 rok temu

Wbrew obiegowym opiniom o niełączeniu uwielbiam sałatki z pomidorem i ogórkiem.

Aleks
1 rok temu

Zainspirowaliście mnie i ostatnią zrobiłam podobną, ale z jogurtem naturalnym 🙂

Mama Tosiaczka
1 rok temu

Uwielbiam! To smaki mojego dzieciństwa. Idealny dodatek do letnich dań albo do jedzenia jako oddzielne danie, ja zawsze jem z ciemnym chlebem. 🙂 Do mizerii dodaję jeszcze szczypiorek. 🙂

I&K W Domowym Zaciszu

pyszności, musze zrobić

Inga
1 rok temu

Kocham mizerię ale takiej na bogato nie jadłam, muszę spróbować choć ja robie bardziej na ostro ogórki do obiadu

www.naszebabelkowo.pl

Takiej wersji mizerii jeszcze nie robiłam, ale bardzo chętnie spróbuję. Wzbogacona opcja wydaje mi się bardzo kusząca i prezentuje się smakowicie 🙂

edyta
1 rok temu

Dla mnie pychotka. Ja ja nazywam salatka wiosenną. Ulubiona mojego męża

edyta
1 rok temu

Dla mnie pychotka. Ja ja nazywam salatka wiosenną. Ulubiona mojego męża

świat toli
1 rok temu

A ja akurat jestem taka głodna :).

Aneta - zycieipodroze

Oj jadłabym jadła. Moje smaki. Uwielbiam. 🙂

Ciekawska Magdalena
11 miesięcy temu

Aż bym na dzisiaj zjadła

Patrycja
11 miesięcy temu

Też czasami lubię tak wszystko połączyć, co mam w lodówce. Twoja sałatka wygląda smakowicie. 🙂

sandicious
11 miesięcy temu

ja mizwerię uwielbiam, bo jest pyszna i robi się ją szybko 😀 a taką ulepszoną, na bogato zrobię mojemu facetowi. 🙂 będzie zachwycony!

Aleksandra Załęska
11 miesięcy temu

Robię bardzo podobną sałatkę, tylko nie używam do tego maslanki, a jogurtu 😀 na lato jak znalazł 😀

kristinbb
11 miesięcy temu

Wyszedł ci prawie chłodnik na zimno, całkiem smaczne danie 🙂

kristinbb
11 miesięcy temu
Reply to  kristinbb

Nie żartuj, przecież wiesz,że to po prostu zimna zupa,w dodatku najlepsza z lodówki i w upały 🙂
Może być ze wszystkiego, warzywna, owocowa, tylko nie można tego robić na mięsie czy kościach
ze względu na tłuszcz, któy były niesmaczny w takiej zimnej zupie
i fajnie jest dodać śmietanę lub jogurt.

Bea
Bea
11 miesięcy temu

Wolę chyba klasyczną. Twoja jest tak bogata, ze to już praktycznie chłodnik 😀

świat toli
10 miesięcy temu

Lubimy, my dostaliśmy sporo ogórków to musimy zrobić.

Agnes Agnieszka
8 miesięcy temu

Smacznie wygląda

Irena-Hooltayewpodróży
4 miesięcy temu

Lubie mizerię, a i ogórkowy chłodnik też.
Najlepszy na upały.
Mizeria gości u mnie często,ale dodaję do niej różne dodatki , jak rzodkiewkę, koper włoski czy coś innego.

78
0
Daj znać, że jesteś - napisz parę słów.x
()
x