Mizeria na bogato

Mizeria na bogato jest bardzo szybkim daniem, a raczej dodatkiem do obiadu czy ciepłej obiadokolacji. Patrząc na to co mam w lodówce i spiżarce uznałam, że zrobię rozszerzoną wersję mizerii.

Składniki

  • Zielony ogórek.
  • Pomidor.
  • Cebula.
  • Rzodkiewka.
  • Maślanka.
  • Koperek
  • Pieprz.
  • Sól.

Wykonanie

Najpierw umyj i obierz zielony ogórek. Następnie potrzyj go na tarce. Później zajmij się pomidorem – pokrój w kostkę. Obierz cebulę i też pokrój na kostkę lecz troszkę drobniejszą. Rzodkiewkę przepłucz pod wodą i także pokrój na kawałki. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj tyle ile lubisz. Każdy z nas zna swoje możliwości i smaki. Odłóż na bok, na godzinę lub dwie aby wszystko się przetrawiło. Po tym czasie zalej całość maślanką i wymieszaj. Sprawdź też czy mizeria na bogato jest wystarczająco doprawiona. Jeśli nie, dodaj jeszcze odrobinę soli i pieprzu.

Dodaj koperku, posyp po górze i nie mieszaj z całością – jest to taki element dekoracyjny 🙂 Smacznego!

Na pozostałe przepisy zapraszamy do naszej kulinarnej zakładki.

Ciekawe blogi kulinarne, które polecamy:

Podziel się

78
Dodaj komentarz

avatar
33 Comment threads
45 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Edi i MarcoIrena-HooltayewpodróżyAgnes Agnieszka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
jotka
Gość

Podobno nie łączy się zielonego ogórka z pomidorem…nie mam tego problemu, bo za mizeria nie przepadam.

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Tak, ale dotyczy to uprawy a nie o przyrzadzania salatki.
Pozdrawiam
Kinga

jotka
Gość

Napisałam podobno, bo takie było zdanie pani dietetyk w Tv…

Gosia
Gość

Ja raczej też unikam tego połączenia -mój dietetyk i trener też odradza

Ewa
Gość

Mi łączenie ogórka z pomidorem nie przeszkadza, a smakuje pysznie 🙂

Renia
Gość

Też łączę pomidory z ogórkami:))Twoja sałatka wygląda smakowicie:)Pozdrawiam serdecznie:))

Roksana www.kopanina.pl
Gość

Proste i pyszne 🙂 Też tak łączę warzywa, w ogóle nie przejmuję się stereotypami. Tak mi smakuje i dla mnie to super opcja.

Roksana www.kopanina.pl
Gość

To tak samo jak podobno nie pije się herbaty z cytryną… Też piję i dobrze mi z tym 😉

Roksana www.kopanina.pl
Gość

W takiej herbacie chodzi o szkodliwe związki glinu, które się wytrącają. Ale ja nie popadam w paranoję 🙂

Kwadrans dla Ciebie
Gość

Uwielbiam jeść mizerię, ale tej wersji jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować i tą wersję 🙂

Aneta Kowalska
Gość

Bardzo często robię taka mizerie i jest pyszna

Karolina90
Gość

Mam uczulenie na pomidory, więc ta wersja jest chyba nie dla mnie

Gosia
Gość

Dla mnie mizeria to tylko z ogórków 🙂 Ale taka sałatka tez może być dobra dla miłośników takich kombinacji smakowych

Anna
Gość

Lubię mizerię, ale zazwyczaj nie dodaję rzodkiewki. 🙂

Ccdd.com.pl
Gość

Moja mizeria to ogórek, sól, pieprz i jogurt naturalny. Pomidora też dodaję, ale wtedy nie jest to dodatek do drugiego dania tylko właśnie sałatka.Z rzodkiewką jeszcze nie próbowałam. 🙂

Aleks
Gość

Zwykle robię mizerię z samych ogórków, słyszałam o takie z rzodkiewki, ale takiego połączenia nie znałam 🙂

Kasia Rekruter
Gość

Za zwyczajną mizerią nie przepadam, ale taką chętnie bym zjadła 🙂

Anszpi
Gość

Lubię takie sałatki, super smakuje np z bagietką czosnkową

SAWKA
Gość

mizeria na bogato to oksymoron 🙂
potrzebna nowa nazwa

Monika
Gość

Wbrew obiegowym opiniom o niełączeniu uwielbiam sałatki z pomidorem i ogórkiem.

Aleks
Gość

Zainspirowaliście mnie i ostatnią zrobiłam podobną, ale z jogurtem naturalnym 🙂

Mama Tosiaczka
Gość

Uwielbiam! To smaki mojego dzieciństwa. Idealny dodatek do letnich dań albo do jedzenia jako oddzielne danie, ja zawsze jem z ciemnym chlebem. 🙂 Do mizerii dodaję jeszcze szczypiorek. 🙂

I&K W Domowym Zaciszu
Gość

pyszności, musze zrobić

Inga
Gość

Kocham mizerię ale takiej na bogato nie jadłam, muszę spróbować choć ja robie bardziej na ostro ogórki do obiadu

www.naszebabelkowo.pl
Gość

Takiej wersji mizerii jeszcze nie robiłam, ale bardzo chętnie spróbuję. Wzbogacona opcja wydaje mi się bardzo kusząca i prezentuje się smakowicie 🙂

edyta
Gość

Dla mnie pychotka. Ja ja nazywam salatka wiosenną. Ulubiona mojego męża

edyta
Gość

Dla mnie pychotka. Ja ja nazywam salatka wiosenną. Ulubiona mojego męża

świat toli
Gość

A ja akurat jestem taka głodna :).

Aneta - zycieipodroze
Gość

Oj jadłabym jadła. Moje smaki. Uwielbiam. 🙂

Ciekawska Magdalena
Gość

Aż bym na dzisiaj zjadła

Patrycja
Gość

Też czasami lubię tak wszystko połączyć, co mam w lodówce. Twoja sałatka wygląda smakowicie. 🙂

sandicious
Gość

ja mizwerię uwielbiam, bo jest pyszna i robi się ją szybko 😀 a taką ulepszoną, na bogato zrobię mojemu facetowi. 🙂 będzie zachwycony!

Aleksandra Załęska
Gość

Robię bardzo podobną sałatkę, tylko nie używam do tego maslanki, a jogurtu 😀 na lato jak znalazł 😀

kristinbb
Gość

Wyszedł ci prawie chłodnik na zimno, całkiem smaczne danie 🙂

kristinbb
Gość

Nie żartuj, przecież wiesz,że to po prostu zimna zupa,w dodatku najlepsza z lodówki i w upały 🙂
Może być ze wszystkiego, warzywna, owocowa, tylko nie można tego robić na mięsie czy kościach
ze względu na tłuszcz, któy były niesmaczny w takiej zimnej zupie
i fajnie jest dodać śmietanę lub jogurt.

Bea
Gość

Wolę chyba klasyczną. Twoja jest tak bogata, ze to już praktycznie chłodnik 😀

świat toli
Gość

Lubimy, my dostaliśmy sporo ogórków to musimy zrobić.

Agnes Agnieszka
Gość

Smacznie wygląda

Irena-Hooltayewpodróży
Gość

Lubie mizerię, a i ogórkowy chłodnik też.
Najlepszy na upały.
Mizeria gości u mnie często,ale dodaję do niej różne dodatki , jak rzodkiewkę, koper włoski czy coś innego.