Drobne ciasteczka z orzechem włoskim rozpoczynają naszą serię małych ciasteczek, które pieczemy przed świętami Bożego Narodzenia. Może już po świętach, lecz nadchodzą przecież kolejne: Wielkanoc, urodziny, imieniny, rocznice mniejsze czy większe. Słodka przegryzka, która znika tak samo szybko jak chrupki przyda się nawet podczas wizyty gości, znajomych, przyjaciół i rodziny. No dobrze, nawet w czasie korony – do filmu w domowym zaciszu też może nam towarzyszyć 🙂 .
30 dag mąki pszennej;
12 dag cukru pudru;
20 dag masła;
12 dag mielonych orzechów włoskich;
2 żółtka;
2 łyżeczki cukru waniliowego;
orzechy włoskie bez łupiny.
Do miski lub szerokiego garnka po kolei wsypujemy wszystkie składniki czyli: mąkę, cukier puder, masło, mielone orzechy włoskie, żółtka oraz cukier waniliowy. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę i odkładamy na dwie godziny do lodówki. Po dwóch godzinach wyciągamy ciasto i odrywamy po kawałku. Formułujemy z nich kulki niewielkich wymiarów, a następnie je lekko płaszczymy aby przypominały owal.
Orzechy włoskie w zależności od ich wielkości musimy przekroić na pół lub na ćwiartkę czyli tak abyśmy mogli je wgnieść w ciasto. Nie można wkładać ich za głęboko, bo ciasto się rozejdzie ani zbyt płytko ponieważ ciasto podczas pieczenia wyciągnie orzecha na zewnątrz.
Blaszki z ciasteczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 12 minut w 170 st. C. Ciasteczka możemy ozdobić według własnego pomysłu, ale nie jest to koniecznie – użyłam polewy czekoladowej.
Na blogu znajdziecie różne wpisy z przepisami kulinarnymi między innymi:
Zapiekany i faszerowany pomidor;
Pałeczki w ziołowej marynacie;
Jeśli lubisz gotować, grać, malować, pisać, śpiewać, tańczyć. Zbierasz kartki, pocztówki, kubki czy jeszcze coś innego albo robisz zdjęcia, podróżujesz czy tworzysz prace (kartki, pudełka, albumy) a nawet prowadzisz z pasją swoje kanały social-media to właśnie ta grupa czeka na Ciebie z otwartymi ramionami.
Jedynie czego się zabrania na niej to bezpośredniego handlu oraz obrażania czy jak to potocznie mówimy „hejtowania”. O naszej grupie przeczytasz też na naszym blogu.
Mniam, takie lubię najbardziej i tez myślałam, by coś podobnego upiec!
Jotko, super. Masz może jakiś podobny przepis na ciasteczka – chętnie poproszę.
Na pewno są pyszne. Przepis zapisany. 😊
Bardzo mi miło. Serdeczności.
Wyglądają apetycznie. Przepis zapisałam.
Wszystkiego najlepszego w nowym roku.
Serdecznie pozdrawiam:)
Łucjo, dziękuję i życzę smacznego 🙂
Takie w sam raz do kawki lub herbatki 🙂
Zgadzamy się w pełni 🙂
Zjeść lubię, ale teraz gorzej z przygotowaniem. Zawsze uważałam(podobnie jak babcia i mama), że nie ma to jak domowe wypieki, tym bardziej, że kupowane ciasta bardzo podrożały, a drobne ciasteczka są w mini opakowaniach zazwyczaj. Pozdrawiam noworocznie.
Iwonko, jest dużo pracy przy ciasteczkach. W tym roku udało się nam ich z 20 różnych rodzajów przygotować na święta. Takie rodzinne pieczenie 🙂
Serdeczności w tym Nowym Roku oraz dużoooo zdrówka dla Ciebie.
Super przepis. Będzie pieczenie 🙂
Super. Polecam. Smacznego.
Nie bardzo wiedziałam, gdzie zostawić życzenia wielkanocne. Może znajdziecie je tutaj:zdrowia, radości i wielu ciekawych pomysłów na życie.
Iwonko dziękujemy. W tym roku jakoś życzeń nie pisaliśmy. Troszkę się dzieje więc czas ucieka szybko. Wszystkiego co najlepsze w ten świąteczny (jeszcze) czas.
Jak dla mnie idealne od kawki i książki
Dobry wybór.
Ciasteczka naprawdę nadają się idealnie do popołudniowej kawy lub herbaty! Musze obowiązkowo wypróbować Twój przepis, a z racji tego, że jest juz weekend to może nawet jutro lub w niedziele mi się to uda – tylko musze upewnić się czy mam wszystkie składniki 🙂
I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me?