Drobne ciasteczka z orzechem włoskim

Drobne ciasteczka z orzechem włoskim rozpoczynają naszą serię małych ciasteczek, które pieczemy przed świętami Bożego Narodzenia. Może już po świętach, lecz nadchodzą przecież kolejne: Wielkanoc, urodziny, imieniny, rocznice mniejsze czy większe. Słodka przegryzka, która znika tak samo szybko jak chrupki przyda się nawet podczas wizyty gości, znajomych, przyjaciół i rodziny. No dobrze, nawet w czasie korony – do filmu w domowym zaciszu też może nam towarzyszyć 🙂 .

Czyż to ciasteczko nie jest apetyczne??

Potrzebne składniki:

30 dag mąki pszennej;

12 dag cukru pudru;

20 dag masła;

12 dag mielonych orzechów włoskich;

2 żółtka;

2 łyżeczki cukru waniliowego;

orzechy włoskie bez łupiny.

Sposób wykonania:

Do miski lub szerokiego garnka po kolei wsypujemy wszystkie składniki czyli: mąkę, cukier puder, masło, mielone orzechy włoskie, żółtka oraz cukier waniliowy. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę i odkładamy na dwie godziny do lodówki. Po dwóch godzinach wyciągamy ciasto i odrywamy po kawałku. Formułujemy z nich kulki niewielkich wymiarów, a następnie je lekko płaszczymy aby przypominały owal.

Orzechy włoskie w zależności od ich wielkości musimy przekroić na pół lub na ćwiartkę czyli tak abyśmy mogli je wgnieść w ciasto. Nie można wkładać ich za głęboko, bo ciasto się rozejdzie ani zbyt płytko ponieważ ciasto podczas pieczenia wyciągnie orzecha na zewnątrz.

Blaszki z ciasteczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 12 minut w 170 st. C. Ciasteczka możemy ozdobić według własnego pomysłu, ale nie jest to koniecznie – użyłam polewy czekoladowej.

Smacznego 🙂

Polecane wpisy kulinarne

Na blogu znajdziecie różne wpisy z przepisami kulinarnymi między innymi:

Sałatka z brokułu i jajka;

Zapiekany i faszerowany pomidor;

Pałeczki w ziołowej marynacie;

Żyj pasją – grupa na Facebooku

Jeśli lubisz gotować, grać, malować, pisać, śpiewać, tańczyć. Zbierasz kartki, pocztówki, kubki czy jeszcze coś innego albo robisz zdjęcia, podróżujesz czy tworzysz prace (kartki, pudełka, albumy) a nawet prowadzisz z pasją swoje kanały social-media to właśnie ta grupa czeka na Ciebie z otwartymi ramionami.

Jedynie czego się zabrania na niej to bezpośredniego handlu oraz obrażania czy jak to potocznie mówimy “hejtowania”. O naszej grupie przeczytasz też na naszym blogu.

0 0 vote
Article Rating
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
jotka
16 dni temu

Mniam, takie lubię najbardziej i tez myślałam, by coś podobnego upiec!

Agnieszka Kaniuk
16 dni temu

Na pewno są pyszne. Przepis zapisany. 😊

Łucja-Maria
15 dni temu

Wyglądają apetycznie. Przepis zapisałam.
Wszystkiego najlepszego w nowym roku.
Serdecznie pozdrawiam:)

Ewa
Ewa
1 dzień temu

Takie w sam raz do kawki lub herbatki 🙂

7
0
Daj znać, że jesteś - napisz parę słów.x
()
x